Een vluchtnummer met een drie te veel

SCHIPHOL, 30 NOV. Geen massale ontvangst, geen huldiging zoals gepland op het Museumplein. Wel de kussen van staatssecretaris Erica Terpstra als schrale troost. Wereldbekerhouder Ajax keerde vannacht tegen 1 uur terug op Schiphol. De vliegreis had in totaal geen twaalf maar twintig uur in beslag gekomen en was voor sommige spelers zeker zo vermoeiend als het duel met Gremio.

Dankzij nalatigheid van de KLM en de volharding van een Russische verkeersleider maakte Ajax in de KL 8623 een zes uur durende rondvlucht boven de Japanse Zee. In het luchtruim boven de Russische oostkust kreeg gezagvoerder D. Jacobs van de toren nabij Chabarovsk aanvankelijk geen toestemming om door te vliegen. Want in dat viercijferige vluchtnummer zat nu juist het probleem. Dat was bij de Russische verkeersleider aan de grond onbekend en in dit geval ook onbemind, of misschien zelfs wel verdacht. De KLM had voor Ajax, een groep journalisten en enkele honderden supporters een Jumbo gereserveerd die normaal gesproken op Osaka vliegt. Het toestel werd nu ingezet op het traject Amsterdam-Tokio v.v., omdat de KLM op woensdag niet vliegt op de Japanse hoofdstad. Aan het normale vluchtnummer werd een drie toegevoegd. Vooraf waren hiervoor alle formaliteiten geregeld met de autoriteiten in Moskou. Maar kennelijk was er onvoldoende contact geweest met de collega in Siberië. De KLM heeft dit vooraf niet gecontroleerd. De luchtvaartmaatschappij ging er vanuit dat het opgeven van de vluchtroute genoeg was voor permissie tot vliegen. Zonder zich te realiseren dat er wellicht extra kosten mee gemoeid waren. De KLM verweert zich door te stellen dat de Russen op de heenweg geen problemen maakten over het vreemde vluchtnummer.

Koortsachtig overleg, waarbij zelfs het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken was betrokken, leverde gisteren pas na twee uur enig resultaat op. Toen was de gezagvoerder al weer richting Tokio gedirigeerd. Bovendien had hij op zijn brandstofmeter gezien dat hij met de resterende kerosine onmogelijk Amsterdam nog kon halen. De Rijksluchtvaartdienst (RLD) zal uitzoeken wie de schade moet betalen die de KLM door dit oponthoud heeft opgelopen.

Ajax drong erop aan zo snel mogelijk weer op te stijgen en te vertrekken. Dat gebeurde om 21.30 uur plaatselijke tijd, nadat 's ochtends om negen uur de bus was vertrokken vanuit het hotel en om 13.30 uur 's middags het vliegtuig voor de eerste keer was opgestegen - ook al met een uur vertraging omdat er nog wat formulieren moesten worden ingevuld.

De stemming in het vliegtuig was gelaten. Er zaten in het toestel ook gewone reizigers, zelfs mensen met een baby en kinderen. Sommige passagiers zouden zich zorgen hebben gemaakt over de conditie van de bemanning. Die mag volgens de regels slechts twaalf uur achter elkaar vliegen. Besloten werd om niet uit het toestel te stappen, maar elkaar af te lossen. Gezagvoerder R. Vissers, die het toestel met Ajax op de heenweg vloog, werd gevraagd op de terugweg hand- en spandiensten te verlenen in de cockpit. De catering liet te wensen over. De KLM wilde in Tokio niet het risico lopen dat het later dan 23.00 uur zou worden, aangezien het vliegveld na dat tijdstip voor vertrekkende toestellen is gesloten. Daarom werd met wat Japanse noedels, een voorraadje hotdogs en een lichte lunch de bijna twaalf uur durende terugreis naar Schiphol aanvaard.

Het elftal vertoefde, net als op de heenreis, op het bovendek van de Jumbo. Daar kunnen de stoelen worden omgebouwd tot een sofa. Toch sprak Patrick Kluivert van “een schande”. Hij had echter aan het begin van de reis goed geslapen. “Tot ik wakker werd omdat de purser omriep dat we gingen landen op Tokio. Ik begreep er natuurlijk helemaal niets van.”De spelers hadden vandaag een vrije dag. Om 18.00 uur worden ze verwacht voor de uitgestelde huldiging op het Museumplein. Van Gaal vannacht in het vliegtuig: “Weet ik nog niets van. Als er een beslissing wordt genomen, zal ik daar altijd nog zelf bij moeten zijn.” Een verzoek van Ajax om de competitiewedstrijd van zondag tegen Willem II uit te stellen is door de KNVB afgewezen. Danny Blind liet weten geen problemen te hebben met het duel. “Vier nachten in je eigen bed moet genoeg zijn”, aldus de aanvoerder.

    • Erik Oudshoorn