China verbiedt handweegschalen

PEKING, 30 NOV. Ongeveer 2.500 jaar lang hebben ze hun gang kunnen gaan, de Chinese oplichters met hun handweegschaaltjes. Maar vanaf morgen komt daar in de hoofdstad Peking een eind aan. Dan moeten alle kooplieden de eeuwen lang gebruikte apparaten inruilen voor geijkte weegschalen.

De inwoners van de hoofdstad zijn de afgelopen jaren zeer kritisch geworden over de prijs van een onsje taugé of een pondje vis. De meeste produkten zijn, sinds China zijn markt gedeeltelijk heeft ontsloten voor het buitenland, duurder geworden. En de marktkooplieden doen daar dan vaak nog een paar mao (2 cent) of yuans (20 cent) bovenop.

Het probleem werd echter zo chronisch en de klachten die de Associatie voor de bescherming van de consument dagelijks ontving waren er zoveel, dat de autoriteiten hebben besloten de weegschaaltjes voorgoed af te schaffen. Te beginnen in Peking en binnen vijf jaar landelijk.

De veel gebruikte weegschaal, een houten meetlat met een metalen bakje aan een van de uiteinden en een verschuifbaar stukje lood voor het evenwicht, is simpel te manipuleren. De Economic Daily van gisteren omschreef maar liefst tien veel gebruikte methoden waarop de argeloze Chinese burger de afgelopen 2500 jaar belazerd is.

Een eenvoudige, maar zeer populaire methodes is die van 'de tegendruk met rechterhand', zoals de krant het omschrijft. De koopman houdt zijn weegschaal met pondje peren in de lucht en drukt onderwijl de houten meetlat met zijn handpalm omlaag. De klant ziet duidelijk dat het gewicht op de lat vijfhonderd gram aanwijst, maar de koopman weet dat het maar de helft is. Een ingenieuzer methode is die van 'de holle lat met kwik'. De koopman heeft vooraf zijn ronde meetlat uitgehold en die listig gevuld met een beetje kwik dat tijdens het wegen van de koopwaar naar het zwaardere uiteinde rolt. Op die manier lijkt de koopwaar altijd ietsje zwaarder dan ze in werkelijkheid is.

Veel Chinezen geloven dat het afschaffen van de handweegschalen slechts een tijdelijke oplossing is. “Binnen een mum van tijd hebben de marktkooplui weer een methode gevonden om de geijkte weegschalen te misbruiken”, aldus een jonge moeder met een pas veroverde - levende - soepkip onder haar arm.

Het Chinese kooppubliek heeft dagelijks te maken met oplichterij en het kost de kopers weinig moeite een paar voorbeelden daarvan te geven. Een bejaard echtpaar vertelt dat zij onlangs varkensvlees hebben gekocht waarvan achteraf bleek dat het voor ruim een derde was geïnjecteerd met water. Een ander heeft pas een kip gekocht, waarvan na slachting bleek dat de maag was gevuld met kogeltjes.

“Het is wel ergerlijk ja”, zegt één van hen. Want niet alleen met etenswaar wordt geknoeid, ook aan sieraden en kleren blijkt achteraf van alles niet te kloppen. “De sieraden zijn vals en wollen truien blijken voor de helft van polyester. Oplichterij is een chronisch probleem in China.”

    • Floris-Jan van Luyn