Zwaardere straffen voor doping zwemmers

RIO DE JANEIRO, 29 NOV. De internationale zwembond (FINA) heeft de straffen voor doping aangescherpt. Op een congres in het Braziliaanse Rio de Janeiro besloot de bond de gebruikers van anabole steroïden vanaf 1996 voor vier jaar te schorsen.

Zwemmers die andere middelen hebben genomen, kunnen rekenen op een uitsluiting van twee jaar. De straf voor lichtere vormen van doping, zoals het gebruik van coffeïne, wordt drie maanden.

De FINA wil met de zwaardere straffen voorkomen dat gebruikers van anabolen kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen. Ook reageert de bond met de zwaardere sancties op de roep om hardere maatregelen.

De druk scherpere maatregelen te nemen ontstond nadat in oktober 1994 bij de Aziatische Spelen in Hiroshima zeven leden van de Chinese zwemploeg op gebruik van doping waren betrapt.

De straf voor het gebruik van anabole steroïden wordt verdubbeld. Een zwemmer bij wie voor de tweede keer gebruik van deze stimulerende middelen wordt vastgesteld, wordt voor het leven geschorst. De betrapte zwemmers moeten ook de medailles inleveren die ze in de voorafgaande twaalf maanden hebben behaald. De records die zij in die periode hebben gezwommen zullen ongeldig worden verklaard. Verder heeft de FINA bepaald dat een sporter die een wereldrecord heeft gezwommen, zich binnen 24 uur moet melden voor een dopingcontrole.

Het voorstel van de FINA om de nationale bonden verantwoordelijk te stellen voor de daden van hun leden, is na het staken van de stemmen (17-17) doorgeschoven naar het congres kort voor het olympisch toernooi van volgend jaar in in Atlanta. De FINA wilde een progressief boetestelsel invoeren. Bij twee positieve gevallen 16.000 gulden boete, bij drie het dubbele, bij vier een schorsing van 24 maanden.