Wilton Fijenoord en bonden bereiken akkoord

ROTTERDAM, 29 NOV. De directie van Wilton Fijenoord heeft gisterenavond met de vakbonden CNV en FNV overeenstemming bereikt over een sociaal plan. Voor de 152 werknemers die bij de reorganisatie van de scheepswerf worden ontslagen zal een nieuwe betrekking worden gezocht.

Voor een deel van de werknemers zal een plaats worden gezocht bij de Stichting Metalelectro Instroom Deltametaal en bij het uitzendbureau Start. Werknemers van Wilton die niet onder de CAO vallen zullen ongeveer tien procent van hun salaris moeten inleveren. Ook werknemers in ploegendienst zullen een deel van hun inkomen moeten inleveren.

Naast de personele afslanking zijn tal van ingrijpende maatregelen getroffen in een laatste poging de werf van de ondergang te redden. Overwerkregelingen en ploegentoeslagen worden herzien. Uit solidariteit met de werfarbeiders moeten leidinggevenden die niet onder de cao vallen 10 procent salaris inleveren.

Om orde op zaken te stellen is bedrijfsdirecteur ad interim Griffioen aangesteld, die eerder directielid is geweest van Holec en IHC. De reorganisatie bij Wilton Fijenoord is de tweede dit jaar. Begin 1995 werden 251 van de toen nog 700 arbeidsplaatsen geschrapt. Met de sterk afgeslankte organisatie, er blijven slechts 290 man over, hoopt het bedrijf uit het dal te klimmen. Voor dit jaar verwacht de werf een verlies van 20 miljoen gulden.