Werkgevers: geen stakingen bij bus en tram op vrijdag

DEN HAAG, 29 NOV. De werkgevers in het stads- en streekvervoer gaan ervan uit dat de voor vrijdag geplande staking bij tram en bus niet doorgaat. Dit heeft een delegatie van de werkgevers vanochtend meegedeeld na afloop van een gesprek met minister Jorritsma (verkeer en waterstaat).

De minister zou in de loop van de middag met een delegatie van de vakbonden praten. Volgens een woordvoerder van de Vervoersbond FNV zal Jorritsma de overname van het personeel en behoud van arbeidsvoorwaarden bij concurrentie in het stads- en streekvervoer “duidelijk moeten regelen”. “Anders gaat de staking vrijdag gewoon door”, aldus de FNV-woordvoerder, die “verbaasd” zegt te zijn over het optimisme van de werkgevers. D. van Setten van de raad van bestuur van de streekvervoerdersholding VSN zegt na het gesprek met Jorritsma “goede hoop” te hebben dat “de minister en de vakbonden het wel met elkaar eens zullen worden”.

Jorritsma heeft de werkgevers gezegd dat de brief die zij vorige week aan de Tweede Kamer heeft geschreven, anders moet worden uitgelegd dan de vakbonden doen. De bonden menen dat er geen werkgelegenheidsgarantie is voor buschauffeurs in het stads- en streekvervoer als hun bedrijf bij openbare aanbesteding van vervoersnetwerken de concessie verliest. “Net als de vakbonden wil de minister het advies van de commissie-Laan als uitgangspunt nemen”, aldus Van Setten.

Deze commissie, met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, adviseerde de minister twee weken geleden om de nieuwe concessiehouder te verplichten personeel en arbeidsvoorwaarden van de oude concessie-houder over te nemen. Mocht het overleg vanmiddag met de bonden niet tot een oplossing leiden, dan zal VSN zich opnieuw beraden. Van Setten twijfelt nog of de staking bij de rechter zal worden aangevochten “Het ligt juridisch niet al te makkelijk.” VSN-topman C. Nyqvist was niet bereikbaar voor commentaar.

De bonden laten weten dat de voorbereidingen voor de acties van aanstaande vrijdag gewoon doorgaan. Het personeel bij het stads- en streekvervoer legt dan in vrijwel het hele land het werk 24 uur neer, zo hebben de AbvaKabo en de Vervoersbond FNV gisteren besloten. De Vervoersbond CNV en de ambtenarenbond CFO roepen alleen op tot een staking in de ochtendspits. Donderdagavond houden de bonden overal in het land ledenvergaderingen.