Vervoer in drie landen verlamd door stakingen

BRUSSEL/MADRID/PARIJS, 29 NOV. Een stakingsgolf verlamt steeds grotere delen van het openbaar vervoer in Europa. In België viel vanmorgen het luchtverkeer stil, net als in Spanje vandaag en gisteren. In Frankrijk reden vandaag opnieuw bijna geen treinen.

Bij de Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena is vanmorgen om vier uur een 24-uursstaking begonnen. De vakbonden protesteren hiermee tegen de beslissing van de directie om alle CAO's (bijna zestig in totaal) op te zeggen.

De bonden wilden aanvankelijk niet zeggen wanneer de 24-uurs werkonderbreking zou plaatshebben en hebben de directie ook geen stakingsbericht gegeven, om te voorkomen dat de staking zou worden gebroken. Vanmorgen heeft de verraste Sabena-directe alle vluchten vanaf het vliegveld Zaventem, bij Brussel, afgelast.

Ook bij de Belgische spoorwegen wordt binnenkort weer gestaakt. Gisteravond kondigden de bonden een staking aan voor 6 december, nadat overleg tussen directie en vakbonden na urenlang onderhandelen was vastgelopen.

Stakingen vandaag en gisteren van de piloten van de Spaanse staatsluchtvaartmaatschappij Iberia hebben tot groot oponthoud geleid in het Spaanse luchtverkeer. Een groot deel van zowel binnenlandse als buitenlandse Iberia-vluchten werd afgelast. Het is vandaag de elfde maal deze maand dat de pilotenvakbond Sepla een staking heeft uitgeroepen tegen de saneringsplannen van Iberia.

Wil Iberia uiteindelijk toestemming van de Europese Unie krijgen voor een laatste kapitaal-injectie van staatswege van 100 miljard peseta's (1,3 miljard gulden) dan zal de luchtvaartmaatschappij een hardhandig saneringsprogramma moeten doorvoeren. Hoewel de overige vakbonden zich eerder akkoord verklaarden met ingrijpende maatregelen zoals salarisvermindering en drastische inkrimping van de werkgelegenheid blijven de piloten zich verzetten.

Pagina 20: Geen treinen tussen Franse steden

Het treinverkeer in Frankrijk is vandaag op de zesde stakingsdag vrijwel lamgelegd. De spoorwegmaatschappij SNCF verwachtte in de ochtend dat er tussen de grote steden en op het regionale Parijse net RER geen enkele trein zou rijden. Tussen Parijs en Brussel worden twee treinen verwacht, tussen Parijs en Londen wat meer. In de hoofdstad rijden ook vrijwel geen bussen en weinig metro's, aldus de RATP.