Verkiezingen nieuwe raden

DEN BOSCH, 29 NOV. Vandaag wordt gestemd voor de raden van de nieuwe gemeenten die door gemeentelijke herindeling op 1 januari 1996 ontstaan in Den Bosch en Wijk bij Duurstede en omstreken.

In het gebied rondom Den Bosch en vooral in Rosmalen en Liempde, liepen de emoties begin dit jaar nog hoog op. Rosmalen met 27.500 inwoners wilde zelfstandig blijven en organiseerde in december 1994 een massale stormloop naar Den Haag, toen de zaak aan de orde was in de Tweede Kamer. Aan de verkiezingen van vandaag nam een plaatselijke partij, Rosmalens Belang, deel. Die verwachtte zeven zetels te halen in de raad van de nieuwe gemeente Den Bosch, die bijna 120.000 inwoners krijgt.

Door de herindeling komt er een einde aan de wonderlijkste bestuurlijke constructie die Nederland kende. Het plaatsje Gemonde, dat tot 1 januari 1996 valt onder vier gemeenten, te weten Boxtel, Sint-Oedenrode, Sint-Michielsgestel en Schijndel, wordt nu samengevoegd met de nieuwe gemeente die ontstaat door samengaan van Sint-Michielsgestel, Den Dungen en Berlicum.

In de 2.000 inwoners tellende gemeente Cothen, dat samen met Langbroek per 1 januari wordt samengevoegd met het Utrechtse stadje Wijk bij Duurstede, was eveneens fel verzet, dat volgens een woordvoerder te vergelijken was met dat rond Rosmalen-Den Bosch. Met Cothen en Langbroek wordt Wijk bij Duurstede nu een gemeente met 22.000 inwoners.