Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Turner Prize voor controversiële beeldhouwer Hirst

ROTTERDAM, 29 NOV. De Turner Prize, een controversiële, jaarlijkse onderscheiding voor een eigentijdse, Britse beeldend kunstenaar, is gisteren in Londen toegekend aan Damien Hirst. De prijs bestaat uit een geldbedrag van circa 40.000 gulden. Hirst, die onder meer dode dieren als sculpturen presenteert, kreeg van de jury lof toegezwaaid omdat hij 'zonder walging of emotie de dood weet te verbeelden'. Voor sommigen is zijn werk verwarrend, zelfs weerzinwekkend, bij anderen 'brengt het een melancholieke empathie teweeg', aldus de jury.

Hirst is al enkele jaren het enfant terrible of, zo men wil, hottest property, van de Britse kunstwereld. Sinds de firma Saatchi & Saatchi zijn in een aquarium dobberende dode haai aankocht, komt hij voor in Engeland regelmatig in de publiciteit met soortgelijke kunstwerken, zoals een dode koe en dode stier, die hij deze zomer in een Newyorkse galerie al copulerend in een glazen bak wilde exposeren. De Amerikaanse inspectiedienst verleende geen vergunning vanwege de stank, die niet in voldoende mate werd gefilterd en daardoor een gevaar opleverde voor de volksgezondheid.

“Ik wil mensen aan het denken zetten en dat lukt alleen als ze zich onbehaaglijk voelen”, aldus Hirst in een interview met deze krant in 1992, kort na het tentoonstellen van zijn haai bij Saatchi; “De afschuw die de haai je inboezemt, is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het feit dat je je een moment in hetzelfde water met hem denkt te bevinden.” Voor vele jonge, Britse kunstenaars is de succesvolle Hirst inmiddels uitgegroeid tot een inspirator, mede dank zij zijn uitgekiende media-strategie, waarmee hij ook in het buitenland naam gemaakt heeft.

Ook de in Palestina geboren Mona Hatoum was dit jaar genomineerd voor de prijs. Met een piepkleine camera verkende ze in de video Corps Etranger het inwendige van sommige lichaamsopeningen. Die mysterieus verlichte opnamen deden eerder denken aan een reis door de kosmos dan een onderzoek naar vorm en kleur van inwendige organen.

Elke Turner Prize-winnaar veroorzaakt in Engeland controverses. Ook vorig jaar wist de beeldhouwer Antony Gormley, die zichzelf naakt en in ingesnoerde toestand tentoonstelt, de nodige weerstanden op te roepen in de overwegend traditioneel ingestelde, Britse kunstwereld. Inmiddels kost een sculptuur van de huidige winnaar Hirst, die in 1989 afstudeerde aan het Londense Goldsmiths' College, tussen de twintig- en driehonderdduizend gulden.