Siberisch luchtruim gesloten voor Ajax

ROTTERDAM, 29 NOV. De huldiging van Ajax vanavond op het Museumplein in Amsterdam gaat niet door. Het vliegtuig met de voetballers die gisteren in Tokio de wereldbeker voor clubs veroverden, liep vanmorgen ernstige vertraging op. Zeven uur na vertrek landde het toestel weer in Tokio, omdat Russische luchtvaartautoriteiten aanvankelijk geen toestemming gaven over Siberië te vliegen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam is het nog geenszins zeker dat de supporters morgen alsnog de gelegenheid krijgen hun helden te eren. Het vliegtuig zal naar verwachting pas vannacht om half twee aankomen. Het is om 13.20 uur Nederlandse tijd weer vertrokken, met een andere bemanning, voor de vlucht naar Amsterdam, ook nu over Siberië. “Toch willen wij de huldiging op het Museumplein door laten gaan”, zei Ajax-bestuurslid Coronel vanmiddag in het vliegtuig.

De KL 8623 vertrok vanochtend om 5.12 uur Nederlandse tijd met 230 passagiers uit Tokio. Op drie uur vliegen van de Japanse hoofdstad dwongen de luchtvaartautoriteiten de gezagvoerder van de 'Karachi', een Boeing 747-300, cirkeltjes te draaien. Toestemming voor de vlucht over Siberië kwam zo laat dat de gezagvoerder besloot terug te vliegen naar Tokio. Het toestel had door het oponthoud niet genoeg kerosine meer om zonder tussenstop naar Amsterdam te kunnen vliegen.

Volgens een woordvoerder van de KLM hebben alleen lijnvluchten toestemming over Siberië te vliegen; extra vluchten zoals de Ajax-charter niet. Op de heenreis maakte Ajax gebruik van een lijnvlucht. “Alles leek normaal, er was geen reden om aan te nemen dat we geen fiat zouden krijgen.” Volgens de woordvoerder is het gebruikelijk pas na vertrek toestemming te vragen. Over de kosten van de vertraging zei de KLM-woordvoerder: “Een hoop geld en een hoop emoties.”

Bijna vier miljoen Nederlanders hebben gisteren op de televisie gezien hoe Ajax Gremio versloeg. De wedstrijd werd overdag tussen elf en twee uur uitgezonden. De kijkdichtheid was voor dat tijdstip op een werkdag uitzonderlijk hoog. De eerste helft van de wereldbekerwedstrijd werd door 3,1 miljoen mensen bekeken, de verlenging en de strafschoppen door 3,9 miljoen. Het overgrote deel, drie miljoen, keek thuis.