Postma vervangt Zandstra op 5.000 meter schaatsen

HEERENVEEN, 29 NOV. Ids Postma neemt het komende weekeinde tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen op de vijf kilometer de plaats in van Falko Zandstra. Op die afstand rijden verder Rintje Ritsma, Martin Hersman en Gianni Romme. Zandstra eindigde zondag bij de openingswedstrijden in Berlijn op de 5.000 meter slechts als vijftiende. Hij rijdt wel de 1.500 meter, evenals Hersman, Ritsma, Straathof en Postma. Bondscoach Henk Gemser zei gisteren dat Zandstra grieperig is, wat ook de oorzaak van zijn slechte prestatie in Berlijn zou zijn. Voor Zandstra wordt het nog een toer zich te plaatsen voor het WK-afstanden, dat in maart in het Noorse Hamar wordt gehouden. Elk land mag per afstand slechts drie rijders inzetten. Dat zijn de besten in het eindklassement van de wereldbeker in de A-categorie. Voor Zandstra is dat een groot probleem, omdat hij als B-rijder bijna geen punten kan verdienen. Gemser: “Het enige wat Zandstra moet doen is snelle tijden neerzetten. Buiten de best geklasseerde rijders is er ruimte voor degenen die een snelle tijd hebben gemaakt.”