Philips zet nieuwe man aan sanering dochter Grundig

ROTTERDAM, 29 NOV. De Nederlander Pieter Harmsen, bestuursvoorzitter van Grundig, stapt per 1 februari volgend jaar op bij deze Duitse producent van consumentenelektronica. Hij krijgt 'een andere functie binnen Philips', dat grootaandeelhouder van Grundig is.

Niet bekend

Grundig en PKI gelden sinds enige jaren als de grootste zorgenkinderen van Philips. Een deel van de problemen bij het zwaar verlieslijdende PKI is het afgelopen jaar opgelost door verkoop van belangrijke bedrijfsonderdelen aan het Amerikaanse telecom-concern AT&T.

Philips-president Timmer stuurde Harmsen begin 1992 van de divisie Consumentenelektronica naar Grundig om de onderneming uit de rode cijfers te halen. Harmsen volgde Johan van Tilburg op, die “om persoonlijke redenen” vertrok. Philips heeft sinds 1984 een controlerend belang in Grundig. Formeel bezit het concern 31,6 procent van de aandelen, maar het heeft een optie op een meerderheidsbelang. De cijfers van Grundig worden volledig verwerkt in de Philips-resultaten.

Onder regie van Harmsen zijn bij Grundig ingrijpende saneringen uitgevoerd, waardoor het personeelsbestand sinds begin jaren negentig nagenoeg is gehalveerd tot 11.600 man. Het bedrijf kampt met zwakke afzet in Duitsland, waar het de grootste tv-fabrikant is, en in Zuid-Europa, en met te hoge kosten. Sluiting van fabrieken en verplaatsing van werk naar goedkopere lokaties moest soelaas bieden.

Harmsen slaagde er desondanks niet in het bedrijf uit de verliezen te halen. Volgens financieel bestuurder Dudley Eustace van Philips zal het resultaat van Grundig over 1995 vergelijkbaar zijn met dat over 1994. In dat tot negen maanden verkorte boekjaar leed Grundig 92 miljoen mark verlies; gemeten over geheel 1994 was het zelfs 127 miljoen mark.

Nadat Timmer vorig jaar tegenover de Philips-aandeelhouders zijn ongenoegen uitte over het tempo waarin de Duitse problemen werden opgelost, beloofde Harmsen bij de toelichting op een recordverlies van Grundig (348 miljoen mark) prompt “een zwarte nul” over 1995. Op de IFA in Berlijn, Europa's grootste beurs voor consumentenelektronica, moest hij zijn voorspelling deze zomer echter intrekken.

Inmiddels werkt Grundig aan een nieuw reorganisatieplan. Dat zal begin februari, na het aantreden van Van der Wal, worden bekendgemaakt.