Overleg winkeltijdenwet in coalitie loopt op niets uit

DEN HAAG, 29 NOV. Coalitie-overleg over de winkeltijdenwet van minister Wijers (economische zaken) is vanmorgen op niets uitgelopen. Minister-president Kok, Wijers, de fractievoorzitters en -specialisten van PvdA, VVD en D66 hebben ongeveer een half uur vergeefs met elkaar gesproken over mogelijkheden om de coalitie op één lijn te krijgen over de opening van winkels op zondag.

“Afgesproken is om morgen met respect naar elkaars standpunten te luisteren”, zo vatte fractiespecialist M. van Zuijlen (PvdA) vanmorgen het resultaat samen. Morgenmiddag wordt de behandeling van de winkeltijdenwet voortgezet. Het Tweede-Kamerlid J. van Walsem (D66) bevestigde dat het gezelschap het eens was over de constatering dat men het oneens was. De PvdA wil het aantal koopzondagen aan een maximum van 12 per jaar binden. VVD, D66 en het kabinet streven ernaar de winkelopening op zondag aan de gemeenten over te laten.

Het amendement van de PvdA over het maximum van 12 koopzondagen per jaar kan op een meerderheid in de Tweede Kamer rekenen en wordt waarschijnlijk ook door minister Wijers geaccepteerd. Gisteren heeft de CDA-fractie besloten het wijzigingsvoorstel van de sociaal-democraten te steunen, ofschoon het CDA liever het huidige aantal van 8 koopzondagen per jaar houdt. Gesteld voor de keuze tussen het voorstel van het kabinet om de zondagsopening aan de gemeenten over te laten en het amendement van de PvdA, kiezen de christen-democraten voor het laatste.