Opnieuw gesprekken over rol van Dutchbat

ROTTERDAM, 29 NOV. Het ministerie van defensie is een nieuwe ronde gesprekken begonnen met een aantal Dutchbat-militairen naar aanleiding van het verwijt dat de VN-eenheid in Srebrenica heeft geweigerd gewonde moslims te behandelen, kort voor de val van de enclave in juli.

Kolonel-arts H. Hegge is gisteren in Den Haag ondervraagd door ambtenaren van het ministerie en door twee officieren. De 'debriefing' van de legerarts, destijds de medisch eindverantwoordelijke van de Nederlandse VN-eenheid, maakt deel uit van een aanvullend onderzoek dat minister Voorhoeve (defensie) laat verrichten na kritiek van Artsen zonder Grenzen, dat Dutchbat “nalatigheid” in de schoenen schuift. Ook krijgen de dertien lokale medewerkers van de hulporganisatie een vragenlijst toegestuurd.

Volgens Hegge wil de legertop “koste wat kost voorkomen dat er koppen rollen” als gevolg van het echec van Dutchbat in Srebrenica. “Defensie doet een poging om alle betrokkenen er zonder schade uit te halen. Afgesproken is dat we elkaar niet afvallen en geen verwijten maken”, aldus Hegge.

Het debriefingsrapport over Srebrenica geeft volgens Hegge slechts “een zeer beperkte weergave van het medische verhaal”. De conclusie dat er met opzet pijnlijke feiten zijn verzwegen laat hij “graag over aan anderen”. Het rapport heeft 148 Kamervragen opgeroepen, die vandaag worden beantwoord. Morgen overlegt de minister met de Vaste Kamercommissie van Defensie.

Om greep te krijgen op de berichtgeving bij “majeure incidenten” - zoals de overrompeling van Srebrenica - krijgen de commandanten voortaan les in de omgang met de media.

    • Frank Westerman