Nederlandse politieman gedood in Duitsland

LOSSER, 29 NOV. Bij de achtervolging van een auto met Duits kenteken is gisteravond een 39-jarige brigadier van de politie in Twente om het leven gekomen. Hij werd door collega's, net over de Duitse grens bij Nordhorn, met een schotwond in het hoofd levenloos bij zijn auto aangetroffen.

De brigadier was gisteravond op weg van het politiebureau in Losser op weg naar het bureau in Oldenzaal, waar hij een collega zou oppikken om zijn avonddienst mee te draaien. Om half zes gaf hij per mobilofoon aan de meldkamer door dat hij achter een auto met een Duits kenteken aanging. De auto zou even daarvoor zijn stopteken hebben genegeerd. Tijdens de achtervolging door de Twentse bossen kon de brigadier een deel van het kenteken (BOR H-5) doorgeven aan de meldkamer. Het gaat om een auto uit Kreis Borken, de regio ten noordoosten van Winterswijk. Waarschijnlijk vanwege de duisternis slaagde de agent er niet in het merk of de kleur van de auto te achterhalen.

Volgens een woordvoerder van de politie in Enschede viel het contact met de brigadier weg nadat hij had gemeld dat hij de Duitse grens passeerde. “Het gebeurt wel vaker dat agenten tijdens hun werk de grens overschrijden. De meldkamer moet dan de collega's in Duitsland waarschuwen, en dat is direct gedaan”, aldus de woordvoerder. De Twentse agent werd door collega's om kwart voor zes in de grensstreek bij Nordhorn naast zijn auto aangetroffen met een schotwond in het hoofd. De man was toen al overleden.

Volgens de politiewoordvoerder is het niet gebruikelijk dat een agent alleen achter een verdachte auto aangaat. Aanknopingspunt voor het verdere onderzoek is het gedeeltelijke kenteken dat de agent heeft doorgegeven. “Maar omdat we slechts een deel van het kenteken weten, zal het onderzoek nog wel even duren. We hebben het over minstens honderd verdachte auto's”, aldus de woordvoerder van de politie.