Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Ministerie wil meer greep; Geen inzicht in besteding milieutoeslag

DEN HAAG, 29 NOV. De milieu-toeslag die burgers bovenop hun gas- en electriciteitsrekening moeten betalen, wordt door energiebedrijven uitgegeven aan projecten zonder dat het ministerie van Economische Zaken voldoende inzicht heeft in de effectiviteit ervan.

Het geld wordt soms op een geheel andere manier gebruikt dan minister Wijers van economische zaken veronderstelt. Er is ook geen andere instantie die toezicht houdt op het gebruik van de toeslag op energierekeningen die bestemd is voor speciale milieu-plannen van de bedrijven die energie distribueren.

Dit blijkt uit gesprekken binnen de energiesector en het ministerie van economische zaken.

De heffing van 0,5 tot 2,5 procent van de gas- en electriciteitsrekening, de zogenoemde Milieu Actieplan-toeslag (MAP), heeft nog geen wettelijke basis. Binnenkort zal de Tweede Kamer een wetsvoorstel op de energiedistributie in behandeling nemen dat daarin verandering moet brengen. Wijers wil zo zo meer greep krijgen op de besteding van de energietoeslag.

Minister Wijers schreef vorige maand reeds aan de Tweede Kamer dat de MAP-toeslag ook nu niet mag worden gebruikt voor rendabale systemen die goedkoop warmte en elektriciteit opwekken en daarom geen nadere ondersteuning nodig hebben. Energiebedrijven in Noord-Holland subsidiëren met de extra milieu-inkomsten niettemin een installatie van warmte-krachtkoppeling (WKK) voor tuinders.

Volgens drs. B.J.M. Hanssen, directeur energiebesparing en duurzame energie bij Economische Zaken, is het departement niet op de hoogte van dit beleid van deze energiebedrijven in Noord-Holland. “Ik heb de grootste moeite om te geloven dat MAP-geld voor warmte-krachtkoppeling bij tuinders wordt gebruikt”, aldus Hanssen.

In 1991 hebben de energiedistributiebedrijven van toenmalig minister Andriessen van economische zaken toestemming gekregen om de energierekeningen van kleinverbruikers met een toeslag te verhogen. Jaarlijks betalen de burgers 250 miljoen gulden extra op hun energierekening. Volgens dr. R.H.J. van 't Hullenaar, directeur van de overkoepelende organisatie van energiedistributiebedrijven EnergieNed, is “die paar honderd miljoen MAP-toeslag marginaal in vergelijking tot het nationale inkomen”.

Op grond van de toestemming van ex-minister Andriessen zouden de energiebdrijven in hun jaarverslagen moeten verantwoorden wat er met dat geld gebeurt. Dat gebeurt niet overal. Zo wordt bij het ene bedrijf nauwkeurig onderscheiden welke werkzaamheden voor rekening van de gewone exploitatie zijn en welke uit de MAP-toeslag betaald moeten worden. Andere bedrijven vinden het daarentegen te ingewikkeld om precies bij te houden welk werkzaamheden voor rekening van extra milieutoeslag mogen komen en welke bezigheden door het energiedistributiebedrijf zelf moeten worden betaald. “Je kunt niet alles gaan uitsplitsen,” zegt ing. J.F.P. Tausch, directeur van energiebedrijf Rendo in Hoogeveen.