Karadzic gaat nu 'compleet akkoord' met vredesregeling

SARAJEVO, 29 NOV. Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs, heeft gisteren gezegd “compleet akkoord” te gaan met het vredesakkoord van Dayton en het plan van de Amerikaanse president Clinton om Amerikaanse soldaten naar Bosnië te sturen als onderdeel van een internationale vredesmacht.

In een vraaggesprek met CNN zei Karadzic gisteren in Pale dat de Amerikanen “de Serviërs vriendelijk zullen vinden” als ze zich zelf vriendelijk gedragen. “Als de buitenlandse troepen zich volstrekt onpartijdig opstellen, zullen ze hier vrienden maken”, aldus Karadzic.

De uitlating wordt gezien als een ommezwaai, gezien de eerdere verklaringen van Karadzic over het vredesakkoord van Dayton en de komst van de internationale vredesmacht. Nog slechts enkele dagen geleden waarschuwde hij - in een kennelijke poging het Amerikaanse Congres te beïnvloeden - dat de Amerikanen in 'lijkzakken' naar huis zullen terugkeren als ze op het gebied van de Bosnische Serviërs zullen worden gelegerd en dat er 'een bloedbad' komt als ze zouden proberen hem of een van zijn ondergeschikten te arresteren op verdenking van oorlogsmisdaden. Bovendien weigerde Karadzic zich achter het vredesakkoord van Dayton te scharen voordat nieuwe onderhandelingen over de kwestie-Sarajevo tot een oplossing zouden hebben geleid.

Gisteren zei Karadzic echter: “Ik heb het denkbeeld van een militaire oplossing helemaal opgegeven. Ik sta volledig achter het akkoord van Dayton. Wij accepteren de vrede.”

De Bosnische president, Alija Izetbegovic, heeft gisteren gezegd dat de NAVO-vredesmacht die naar Bosnië komt gezochte oorlogsmisdadigers zal moeten arresteren. Op een persconferentie zei Izetbegovic: “Een van de diverse taken van de NAVO is het zich meester te maken van diegenen die door het Haagse tribunaal in staat van beschuldiging zijn gesteld, in de eerste plaats Radovan Karadzic en Ratko Mladic (de legerleider van de Bosnische Serviërs).”

Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de NAVO een mandaat krijgt dat voorziet in het opsporen en aanhouden van vermeende oorlogsmisdadigers, zo bleek gisteren al direct uit uitlatingen van diverse woordvoerders. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie zei dat het mandaat van de vredesmacht IFOR “niet zal voorzien in het opsporen van oorlogsmisdadigers” en een woordvoerder van het Britse ministerie van buitenlandse zaken bevestigde dat. Als een oorlogsmisdadiger “toevallig” in handen van de internationale vredesmacht valt, “zal hij worden overgedragen aan de competente autoriteiten”, zo zei hij. Maar de vredesmacht zal geen specifieke competentie voor het opsporen en aanhouden van verdachten krijgen. (Reuter, AFP)