Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Israel stuurt troepen naar Zuid-Libanon

TEL AVIV, 29 NOV. De Israelische regering heeft troepenversterkingen naar de 'veiligheidszone' in Zuid-Libanon gestuurd in antwoord op de zware katjoesja-raketaanvallen van gisteren op Noord-Israel door de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah.

Volgens Libanese bronnen heeft de Israelische luchtmacht vanochtend voor zonsopgang aanvallen uitgevoerd op installaties van Hezbollah in Libanon. Ook gisteren kwam de Israelische luchtmacht in actie.

Het Israelische veiligheidskabinet kwam vanmorgen onder voorzitterschap van premier Shimon Peres bijeen om zich te beraden op militaire stappen tegen Hezbollah en de gevolgen daarvan te wegen voor het vredesproces met Syrië. Juist wegens de delicate fase waarin het overleg met Syrië, dat ook geheime sporen heeft, zich bevindt, ziet het ernaar uit dat de Israelische reactie van korte duur zal zijn en niet de vorm van een grote militaire operatie zal aannemen.

De Amerikaanse diplomatie is gisteren in actie gekomen om escalatie van de spanning langs de grens tussen Israel en Libanon na de raketaanvallen op Noord-Israel te voorkomen. Op verzoek van premier Peres waarschuwde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, de Syrische minister van buitenlandse zaken Farouk al-Shara in Barcelona dat de raketbeschietingen het vredesproces met Syrië in gevaar brengen.

Peres stelde gisteren Syrië verantwoordelijk voor de zwaarste raketbeschietingen op Noord-Israel sedert 1981, waarbij aan Israelische zijde door geluk slechts enkele mensen licht werden gewond. Volgens Peres spreekt Syrië uit naam van de Libanese regering en is het daarom verantwoordelijk voor de acties van Hezbollah tegen Israel. Belangrijke oefenbases van Hezbollah bevinden zich in de Beka'a-vallei in het oostelijke deel van Libanon dat door Syrië wordt gecontroleerd.

De invloed van het ingrijpen van de Amerikaanse diplomatie bleek vanmorgen al uit een uitspraak van Uri Lubrani, de Israelische coördinator in Zuid-Libanon. “Israel kan niet tot de orde van de dag overgaan maar evenmin zodanig handelen (in Libanon) dat het vredesproces in gevaar wordt gebracht”, zei hij.

Over de beweegredenen van het raket-offensief van Hezbollah lopen in Israel de meningen opvallend uiteen. Volgens Ze'ev Schiff, de doorgaans goed ingelichte militaire commentator van Ha'arets, is de Israelische luchtaanval van vier dagen geleden op een basis van Hezbollah bij Tel-Tsafi de directe aanleiding. Daarbij werden drie commandanten van Hezbollah gedood.

Volgens verscheidene Israelische woordvoerders is er intussen van de door de VS in de zomer van 1993 afgedwongen overeenkomst tussen Israel en Hezbollah niets meer over. Na een grote Israelische militaire actie in Libanon tegen Hezbollah werd overeengekomen dat beide partijen elkaars burgers zouden ontzien. Hezbollah zou geen raket meer op Noord-Israel afvuren en Israel zou geen huizen in Libanese dorpen aanvallen.