'Ik voel me echt wereldkampioen'

TOKIO, 29 NOV. Toen hij daar zo eenzaam in het doel stond en de ogen van de halve wereld op hem gericht waren, gingen de gedachten van Edwin van der Sar onwillekeurig uit naar Hans van Breukelen. De voormalige keeper van PSV had in 1988 eveneens in Tokio om de wereldbeker (tegen Nacional Montevideo bij een stand van 2-2) met hetzelfde bijltje moeten hakken. “Van Breukelen hield toen voor elke strafschop theatraal zijn handen omhoog. Ik heb dat achterwege gelaten. Ik zorgde voor een belangrijke redding, hij niet.”

Ajax had vooraf niet specifiek op strafschoppen geoefend, maar zich wel op de hoogte gesteld van de wijze waarop Gremio de penalty's doorgaans neemt. Scout Ton Pronk had in Zuid-Amerika in het duel van de ploeg uit Porto Alegre tegen het Argentijnse River Plate zijn ogen goed de kost gegeven.

Pronk zag zijn bevindingen op de training van Gremio in Tokio nog eens bevestigd. Zodoende wist Van der Sar dat Dinho de bal links zou inschieten. En Arce, de tweede strafschoppennemer, het leer meestal hoog en rechts op het doel afvuurt. Een rechtsbenige voetballer schiet veelal in de linkerhoek. Van der Sar stopte de inzet van Dinho en Arce schoot op de lat. Na de misser van Kluivert kreeg de doelman even een “dippie”. Dat veranderde toen de gebroeders De Boer hun werk perfect uitvoerden.

Frank de Boer was nogal geëmotioneerd na het nieuwe succes van Ajax. “Ronald en ik zijn de eerste tweeling die zowel de Europa Cup als de wereldbeker heeft gewonnen”, wist hij. “Ik ben vooral blij voor mijn ouders. Zij hebben altijd voor ons klaar gestaan. Ik voel me nu echt een wereldkampioen. Ik ben zelfs nog wat meer aangedaan dan in Wenen bij het winnen van de Europa Cup I.”

Die gevoelens werden niet door elke Ajacied gedeeld. Zeker niet door Marc Overmars. Van Gaal bemerkte nogal wat irritatie bij de linksbuiten en dat was ook een van de redenen waarom hij hem naar de kant haalde. “Toen ik in de tweede helft een keer op de grond lag stond Arilson vol op mijn enkels. Even later probeerde hij op me af te stormen, maar ik duwde hem van me af. Vervolgens ging hij heel aanstellerig op de grond liggen of hij een klap had gehad. Ik weet dat ik niet geweldig heb gespeeld. Toch was ik het niet eens met de wissel.”

De Brazilianen vroegen de hele wedstrijd om kaarten voor de Ajacieden. Niet alleen de spelers, ook oefenmeester Luis Felipe, die voortdurend langs de lijn stond te springen. Ronald de Boer: “Ik werd kotsmisselijk van al die provocaties. Dit was een van de meest vervelende tegenstanders die ik ooit heb meegemaakt.”

Louis van Gaal was echter opvallend mild over Gremio. De opnieuw succesvolle trainer, die nog eens benadrukte Ajax trouw te blijven, had meer kritiek op de staat van het veld. “Om een defensieve ploeg als deze goed te bestrijden, moet je de bal op de helft van de tegenstander snel laten circuleren. Daarvoor heb je een goed veld nodig. Maar deze grasmat was hobbelig, droog en vol gaten. Er zijn meer internationale ploegen die hier hebben geklaagd, hoorde ik. Als de Japanners een wedstrijd om de wereldbeker organiseren, moeten ze zorgen voor een goed veld. De grasmat van RKC kan de vergelijking met het veld hier glansrijk doorstaan.”