Foto

Foto: Een appeltje voor Hare Majesteit. Boerinnen en vrouwen van tuinders waren gisteren blij verrast door de aandacht van Koningin Beatrix, die met de Italiaanse president Oscar Luigi Scalfaro over het Haagse Binnenhof wandelde. De vrouwen kwamen maandag uit alle hoeken van het land fietsend en hardlopend in optocht aan in Den Haag, voorafgegaan door voormalig topschaatster Atje Keulen-Deelstra met brandende fakkel. De vrouwen van de agrariërs houden onder het motto 'Vrouwenwake vóór toekomst' een aktie van vijf dagen en vier nachten om aandacht te vragen voor de problemen, waar de land- en tuinbouw mee te kampen heeft. Hoofdpunten daarbij zijn de nieuwe regels voor de mesthuishouding en de financiële problemen, waar vooral de glastuinbouw in zit. De wake wordt gehouden door steeds afwisselende 'sectoren'. De tuindersvrouwen hebben inmiddels appels, rozen en tomaten uitgedeeld aan voorbijgangers, die een kijkje komen nemen bij de Ridderzaal. Daarna kwamen de vrouwen van de varkenshouders aan de beurt. Het kamperen tussen Tweede en Eerste Kamer moet vrijdag resulteren in een grote manifestatie. (Foto Victor van Breukelen)