Fortuna, Zwolle, Sparta en Roda naar derde bekerronde

ROTTERDAM, 29 NOV. Fortuna Sittard, FC Zwolle, Sparta en Roda JC hebben zich gisteren geplaatst voor de derde ronde van de KNVB-beker. Bij het duel tussen Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles moesten strafschoppen de beslissing brengen. Zwolle en Roda eindigden met tien man.

De Eagles en Fortuna scoorden in de 120 minuten bekervoetbal elk één keer. De eerste strafschoppenserie gaf nog geen uitsluitsel (4-4). Fortuna-doelman Van Zwam stopte de zesde, van Leferink, waarna hij zelf van de stip zijn club naar de derde ronde schoot. Eagles-trainer Fafié vond dat zijn ploeg de wedstrijd had moeten winnen, gelet op hetgrote aantal gemiste kansen.

FC Zwolle schuwde in Oss geen middel om ten koste van TOP verder te bekeren. Dat lukte de ploeg van trainer Piet Schrijvers ook. De Zwollenaren wonnen met 1-2. Met tien man, want na bijna een kwartier in de tweede helft verdween Sinkgraven na zijn tweede gele kaart naar de kleedkamer. FC Zwolle was naar Oss gereisd om revanche te nemen voor de 4-1 nederlaag die het zaterdag voor de competitie nog tegen TOP leed. Na afloop stonden behalve Sinkgraven ook Smit, doelman Timmer, Reinegoud en Boere geboekt bij scheidsrechter Buiting. Een stevige score; in vijftien competitieduels zag FC Zwolle pas zeven keer geel.

Zwolle was in de eerste helft door Ilie op voorsprong gekomen. Vlak voordat Sinkgraven in de fout ging benutte Waterink een strafschop, veroorzaakt door doelman Timmer. Na de gelijkmaker kregen beide teams kansen. Reinegoud maakte in de 75ste minuut de voor Zwolle winnende treffer.

De gebroeders Gerard en Dennis de Nooijer waren voor Sparta in een produktieve bui. Het Zeeuwse duo nam de drie doelpunten voor zijn rekening waarmee de Rotterdammers afrekenden met Den Bosch, 3-1. Gerard de Nooijer maakte op het vrijwel verlaten Kasteel het eerste doelpunt, Dennis tekende voor het tweede en het derde.

Sparta, dat inmiddels stadgenoot Feyenoord op de ranglijst van de eredivisie is gepasseerd, had voor amper 1500 toeschouwers weinig van FC Den Bosch te vrezen. De Brabantse ploeg, met de licht geblesseerde topschutter Lurling op de bank, kwam op vrijwel alle fronten te kort. De verrassende subtopper in de eerste divisie toonde alleen meer inzet en vechtlust. Het fysieke overwicht was lang niet voldoende om Sparta serieus te bedreigen.

Donderdagavond kan ook het tweede elftal van Sparta, dat voor de reserveklasse de landstitel veroverde, zich op eigen veld bij de laatste zestien teams voor de KNVB-beker scharen. De ploeg van trainer Henk van Stee moet dan wel van De Graafschap winnen.

Roda JC won met 2-1 van FC Groningen na de zogenaamde sudden death. In blessuretijd raakte Roda onnodig een voorsprong kwijt. In de verlenging sloeg Vurens toe. De Kerkradenaren waren toen nog maar met tien man. Vier minuten voor tijd kon Ooyer een blunder alleen goedmaken door Gorré neer te leggen. Hij kreeg de rode kaart en mocht blij zijn dat scheidsrechter Schuurmans geen strafschop gaf.

Vooral Vurens en Babangida waren dreigend in het aanvalsspel waarin de pionnen steeds van positie wisselden. Sinds Vurens vreselijk in de fout ging tegen Benfica, een maand geleden, en de Europese uitschakeling inleidde, is hij aan de beterende hand. Hij maakte vijf minuten voor rust ook al de eerste treffer met een fraai boogballetje.