DISSIDENTEN

Twee dissidente groepen in China hebben gisteren de vrijlating geëist van hun collega Wei Jingsheng. Jingsheng werd op 21 november, nadat hij meer dan anderhalf jaar in het geheim was vastgehouden, formeel gearresteerd op verdenking van een poging tot omverwerping van de regering. Als hij veroordeeld wordt hangt hem de doodstraf boven het hoofd. In een brief van tien activisten uit de provincie Sichuan aan de regering wordt zijn arrestatie een voorbeeld genoemd van “het gebrek aan respect voor de mensenrechten in China en een herinnering aan de onderdrukking van Chinese dissidenten door de regering”. Een andere brief, ondertekend door 15 dissidenten die in de gevangenis hebben gezeten na de volksopstand in 1989, had een soortgelijke inhoud. De dissident, Harry Wu, een genaturaliseerde Amerikaan, riep op tot een boycot van Chinees speelgoed, dat Chinese gevangenen onder dwang moeten vervaardigden. Hij vergeleek de werkkampen waarin zij zijn opgesloten met de concentratiekampen van de nazi's. (AFP, AP)