Clinton forceert doorbraak N-Ierland

LONDEN, 29 NOV. De Britse premier, Major, en de Ierse premier, Bruton, zijn het eens geworden over een datum voor overleg met alle partijen over de toekomstige status van Noord-Ierland.

De Amerikaanse president, Clinton, had sterke druk uitgeoefend op Bruton en Major om een akkoord te bereiken voor zijn bezoek aan Londen, Belfast en Dublin, dat vandaag begint. . Gisteren zei hij 'trots' te zijn de 'vredestichters' te ondersteunen.

Bruton en Major hebben afgesproken dat een internationale commissie onder voorzitterschap van de Amerikaanse ex-senator George Mitchell zich gaat buigen over ontwapening van de paramilitaire Unionisten en het Ierse Republikeinse Leger (IRA), terwijl voorbereidende gesprekken worden gevoerd voor het overleg met alle partijen in Noord-Ierland dat in februari zou moeten worden gehouden.

Maar het echte struikelblok, de eis van John Major dat de IRA zich ontwapent voordat met haar politieke arm, Sinn Fein, kan worden gepraat, is nog niet van de baan. De laatste maanden zijn alle gesprekken tussen Londen en Dublin op die eis vastgelopen.

De Ierse regering beschuldigde Major van “cynische manipulatie” en Sinn Fein-leider Gerry Adams waarschuwde voor heropleving van het geweld in Noord-Ierland als de impasse in het vredespoces zou voortduren.

Sinn Fein heeft voorzichtig positief op het akkoord gereageerd. De leider van de Ulster Unionisten, David Trimble, herhaalde gisteren tegenover de BBC-radio dat de Unionisten weigeren met Sinn Fein te praten voordat de IRA zich ontwapent.

Pag.5: Unionisten: 'Akkoord N-Ierland is halfslachtig'

De leider van de Ulster Unionisten, David Trimble, noemde het akkoord tussen Bruton en Major “halfslachtig.”

De leider van de tweede Unionistische partij in Noord-Ierland, Ian Paisley, zei dat de overeenkomst van Bruton en Major alleen maar is gesloten om Clinton tevreden te stellen. “Er is geen echt akkoord”, zei Paisley.

Clinton komt vandaag aan in Londen, waar hij een gesprek zal hebben met premier Major.

Morgen bezoekt hij Belfast, waar hij zal logeren in een hotel dat bekend staat om de vele malen dat het is gebombardeerd door de IRA. In Belfast houdt Clinton een receptie waar hij zowel Unionisten als Republikeinen hoopt te ontmoeten. Journalisten worden op afstand gehouden omdat Clinton wil vermijden dat hij met Sinn Fein-leider Adams wordt gefotografeerd. Vrijdag bezoekt Clinton Dublin, waar hij in het centrum van de stad de menigte zal toespreken.