Bedrijven besteden 14 miljard aan computers

BREDA, 29 NOV. Nederlandse bedrijven geven volgend jaar 14 miljard gulden uit aan computers, programmatuur en onderhoud. Dat is 3,2 procent meer dan dit jaar, waarin de uitgaven aan automatisering slechts met 0,3 procent groeiden. Dit meldt onderzoeksbureau Heliview in zijn gisteren gepubliceerde rapport IT Market Outlook 1994-1996.

Heliview, dat 1.300 bedrijven interviewde, ziet vooral de verkoop van pc's na enkele moeilijke jaren duidelijk toenemen. Het Nederlandse bedrijfsleven wil in 1996 behoorlijk veel geld steken in de personal computer. Ook de verkoop van software groeit. De verkoop van grotere computers (mainframes) en mini-pc's loopt daarentegen niet al te best.

De stijgende vraag naar pc's wordt gestimuleerd door het recente besturingsprogramma Windows 95, aldus het onderzoeksbureau. Dat programma heeft sterkere machines nodig met meer geheugenruimte en snellere chips. Ook zorgt het besturingsprogramma ervoor dat meer klanten overgaan op een pc met een sterkere Pentium-chip. De langzamere 486-chip verdwijnt uit het beeld.

Meer geld hoeft een ondernemer niet voor een pc uit te trekken, aldus Heliview. Een jaar geleden werd ongeveer 2300 gulden voor een pc met een “langzame” 486-chip en een beperkt werkgeheugen neergelegd. Nu krijgt de consument voor dat zelfde bedrag een pc met een snellere Pentium-chip en groter werkgeheugen. In 1996 wordt naar schatting tussen 3,8 en 3,9 miljard gulden aan pc's uitgegeven, tegenover 3,6 miljard dit jaar.

Vooral iets grotere bedrijven willen hun portefeuille vaker opentrekken voor de high-techsector. Van ondernemingen met vijf werknemers of meer verwacht Heliview een uitgavengroei van 5,6 procent (1995: 1,4 procent). Kleinere bedrijven zien hun bestedingen aan automatisering volgend jaar dalen. (ANP)