Aung San Suu Kyi trekt zich terug uit overleg over grondwet Birma

RANGOON, 29 NOV. De Birmese oppositionele Nationale Liga voor Democratie (NLD) heeft zich teruggetrokken uit de besprekingen over een nieuwe grondwet. De secretaris-generaal van de NLD, Saw Aung San Suu Kyi, zei vandaag dat haar partij de bijeenkomst boycot, omdat deze niet democratisch is.

“Onze intentie is altijd de weg te vinden die het beste is voor het volk”, aldus Suu Kyi op een persconferentie in haar huis in Rangoon. “Wij vinden dat wij niet naar eer en geweten een nationale vergadering kunnen steunen die niet leidt tot wat het volk wil: nationale verzoening, een meer-partijendemocratie of een grondwet die acceptabel is voor alle mensen in ons land.”

De bijeenkomst, die is bedoeld om richtlijnen op te stellen voor een nieuwe constitutie, is georganiseerd door de militaire Staatsraad voor Herstel van Orde en Gezag (SLORC), die Burma regeert. Het militaire regime heeft gezegd dat het de macht zal overdragen aan de burgers wanneer de nieuwe grondwet is voltooid. De NLD en andere vertegenwoordigers van de politieke oppositie maken slechts vijftien procent uit van het totale aantal genodigden op de conventie. De 86 afgevaardigden van de NLD waren gisteren wel aanwezig bij de opening van de vergadering, maar trokken zich later terug omdat zij vonden dat de gang van zaken bij de besprekingen niet democratisch was.

De voorzitter van de vergadering, luitenant-generaal Myo Nyunt, die minister is van religieuze zaken, zei vandaag dat de besprekingen ondanks de terugtrekking van de NLD worden voortgezet. Hij haalde fel uit naar Suu Kyi, die op 10 juli werd vrijgelaten na zes jaar huisarrest. “Het verzet tegen de Nationale Conventie ontstond kort na de opheffing van de beperkingen die Suu Kyi waren opgelegd”, aldus Myo Nyunt. “Uit wat zij sinds haar vrijlating heeft gezegd over de Nationale Conventie blijkt duidelijk dat zij van plan was deze te verstoren.” Suu Kyi zei te vrezen dat de regering de leden van de NLD zal bedreigen. Gevraagd of zij denkt weer te worden gearresteerd, antwoordde zij: “Alles is mogelijk”. (AP, Reuter)