Algerijnse generaal slachtoffer van aanslag

ALGIERS, 29 NOV. De commandant van de Algerijnse kustwacht, generaal Mohamed Boutighane, is maandag in Algiers vermoord bij een aanslag die aan moslim-extremisten wordt toegeschreven. Volgens de Algerijnse krant El Watan was generaal Boutighane, de hoogste officier die is vermoord sinds de gewapende machtsstrijd in Algerije in januari 1992 uitbrak, een naaste medestander van president Liamine Zéroual.

El Watan meldde vandaag dat Boutighane een lijfwacht had geweigerd en “niets had veranderd in zijn gewoonten, wat hem bijzonder kwetsbaar maakte”.

De moord kwam enkele uren na de beëdiging van Zéroual als president en diens oproep tot een nationale dialoog. “Moet men deze misdaad interpreteren als antwoord van de gewapende groepen op de boodschap van het staatshoofd waarin hij opriep tot verzoening en clementie”, vroeg de krant zich af.

Het verboden, fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) heeft sinds de presidentsverkiezing van 16 november, die een succes voor het regime werd, een aantal verzoeningsgezinde verklaringen afgegeven, en ook gezinspeeld op een eenzijdig staakt-het-vuren door zijn gewapende arm. De zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA) echter heeft tot dusverre niet gereageerd op de verkiezingsuitslag en daaropvolgende oproepen van Zéroual tot verzoening.

De Algerijnse regering heeft intussen een gevangenkamp in de woestijn gesloten waar vermeende moslim-extremisten al bijna vier jaar zonder vorm van proces werden vastgehouden. De gedetineerden in Ain Amguel in de zuidelijke provincie Tamanrasset zijn vrijgelaten. Hoeveel mensen vrijkwamen, is niet meegedeeld. (Reuter, AFP, AP)