AEX-index zet recordreeks voort op beurs

AMSTERDAM, 29 NOV. Op een vaste aandelenmarkt sneuvelde vanmorgen in de loop van de handel opnieuw het index record. De AEX-index noteerde een hoogste stand ooit op 477,30 punten en zakte daarna terug tot 476,86 punten rond het middaguur. Een winst van 3,01 punten ten opzichte van de slotstand gisteren.

AMSTERDAM De vaste stemming werd door handelaren toegeschreven aan de eveneens recordbrekende beurzen in Londen en New York, de stijgende dollar en obligatiemarkt.

Het uitgeversconcern Wolters Kluwer viel opnieuw uit de toon. Beleggers twijfelen over de aankoop van de Amerikaanse branchegenoot CCH, waarvoor de Nederlandse uitgever maar liefst 3 miljard gulden neertelt. Vanmorgen daaldse de koers met 1,90 gulden op 139 gulden.

De twee andere grote uitgeversconcerns, Reed Elsevier en VNU, zagen de koers omhoog gaan. Reed Elsevier won dertig cent op 22 en VNU 1 gulden op 229.

Verder was vooral Philips op dreef met een koerswinst van 1,80 gulden op 63,70. Het elektronicafonds was volgens een handelaar in trek na berichten over het vertrek van de topman bij de verlieslijdende Duitse dochter Grundig. De handelaar ziet daarin het sein voor een nieuwe reorganisatieronde. Gevoegd bij de recente verkoop van onderdelen van de noodlijdende Duitse telecommunicatiedochter PKI aan het Amerikaanse AT&T, kunnen de problemen van Philips in Duitsland binnenkort tot het verleden behoren, meent hij.

Ook vast gestemd waren KLM, KNP BT en Nedlloyd. KLM kreeg er 9 dubbeltjes bij op 54,80. KNP BT, die vorige week wegzakte wegens problemen in de verpakkingssector, herstelde zich met zeventig cent op 41,90 en Nedlloyd won 4 dubbeltjes op 36,80, vooruitlopend op de publicatie van de cijfers in het derde kwartaal die vanmiddag zijn gepubliceerd.

Op de Europese valutamarkten noteerde de koers van de dollar vanmorgen hoger. Om 12.00 uur werd 1,6087 gulden genoteerd in vergelijking met een slotkoers van 1,6055 gisteren.

De financiële markten houden rekening met een renteverlaging in Duitsland. Maar vanmorgen verhoogde de Bundesbank de minimumrente op de wekelijkse speciale beleningen aan de commerciële banken van 3,97 tot 3,98 procent nadat het tarief de voorgaande weken in kleine stapjes was verlaagd. Toch zien analisten nog steeds een kans dat de Bundesbank op haar vergadering van morgen besluit tot een verlaging van de twee belangrijkste rentetarieven, het disconto en de Lombard-rente.

NEW YORK Op Wall Street sloot de Dow Jones-index gisteren voor de vijfde achtereenvolgende dag op een recordniveau. Het koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen boekte een bescheiden stijging van 7,22 punten tot 5078,10. Het aantal hoger sluitende fondsen was slechts weinig groter dan het aantal dalers. De omzet kwam uit op een behoorlijk totaal van 410 miljoen aandelen tegen 350 miljoen op maandag. Vooral de technologiefondsen waren in trek.

TOKIO De Japanse effectenbeurs kreeg vandaag te maken met winstnemingen na de flinke koersstijgingen van de voorgaande dagen. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 154,44 punten ofwel 0,8 procent tot 18.533,98. De omzet kwam uit op 370 miljoen aandelen in vergelijking met 470 miljoen gisteren.

De sluimerende emoties kwamen tot een uitbarsting op 6 september, toen beide partijen elkaar voor 'spoedoverleg' ontmoetten op de directieburelen van Elsevier. Inzet van het gesprek was of Van der Zwan het Dagbladunie-bidbook mocht inzien en tegelijk kandidaten mocht 'sonderen'. Het karakter van de 'financiële macho' Vlek botste frontaal met dat van de eigenwijze Van der Zwan. Deze deed een officieel verzoek om met mogelijke kandidaten te gaan praten. Toen hij daarbij schermde met mogelijke arbeidsonrust, als Elsevier daar niet op in zou gaan, sprong Vlek uit zijn vel. Vlek zou zich “niet laten chanteren” door iemand die nota bene nog niet eens officieel was benoemd tot adviseur van de ondernemingsraad. “Dan gaan we wel weg”, reageerde Van der Zwan, en na een kort twistgesprek verliet de ondernemingsraad het Elsevier-gebouw. De ondernemingraad zou uiteindelijk via een kort geding tegen Elsevier op vrijdagmiddag 8 september inzage in het bidbook afdwingen.