Acht miljoen telefoonaansluitingen in Nederland

Nederland heeft acht miljoen telefoonaansluitingen, zo heeft de directeur Netwerkdiensten PTT Telecom, J. Kooij, gisteren bekendgemaakt.

PTT Telecom sloot in 1991 de zevenmiljoenste abonnee aan. Hoewel inmiddels 95 procent van de Nederlandse huishoudens van telefoon is voorzien, blijft het aantal aansluitingen gestaag groeien. Dit komt onder meer doordat het aantal huishoudens blijft toenemen, en door het stijgende gebruik van faxen en computers waarvoor vaak een tweede lijn wordt genomen. De groei van het aantal aansluitingen noopte PTT Telecom dit jaar tot invoering van tiencijferige nummers. De acht miljoen abonnees zijn allemaal aangesloten op het 'vaste' net van PTT Telecom. Daarnaast telt Nederland nog een half miljoen gebruikers van mobiele telefoons. Van hen hebben zo'n 15.000 een abonnement bij de prille PTT-concurrent Libertel. De achtmiljoenste abonnee, een tuincentrum in Pijnacker, werd gisteren officiëel aangesloten. Deze abonnee nam een aansluiting op het zogeheten Integrated Services Digital Network (ISDN), het net dat gelijktijdig digitaal beeld-, spraak- en datatransport mogelijk maakt. PTT Telecom heeft nu 20.000 ISDN-aansluitingen en rekent op forse groei. De meest voorzichtige verwachting gaat uit van 100.000 eind 1996.