34-jarige aanvoerder: Ik ben nog lang niet uitgespeeld; Blind zet kroon op carrière

TOKIO, 29 NOV. Het was bijna drie uur na de aftrap toen Danny Blind klaar stond voor de beslissende strafschop. De spelers van Ajax ontdeden zich in de middencirkel van hun trainingsjacks, klaar om hun aanvoerder te bestormen. Blind schoot de bal feilloos achter doelman Danrlei van Gremio en bezorgde Ajax daarmee voor de tweede keer in zijn bestaan de wereldbeker. Voor de 34-jarige Zeeuw was het de kroon op z'n loopbaan. Na de Europa Cup II, die hij weliswaar als geblesseerde niet werkelijk veroverde, de UEFA beker en de Europa Cup I, voegde hij zo nog een belangrijke trofee toe aan zijn erelijst. Weinig voetballers kunnen bogen op zo'n succesvolle carrière. De Italiaan Scirea en de Fransman Platini bijvoorbeeld. Blind: “Voor de wedstrijd werd ik hieraan nog even herinnerd door onze fysiotherapeut Pim van Dord. Hij zei: Als je vandaag wint, kom je in een zeer illuster gezelschap.”

Toen Van Gaal na 120 minuten voetbal zonder doelpunten vijf spelers moest aanwijzen voor de strafschoppen, stelde Blind zich beschikbaar voor de laatste elfmetertrap. “Het kan zijn dat je dan geen penalty meer hoeft te nemen, maar het kan ook gebeuren dat je verantwoordelijk bent voor de beslissing”, realiseerde hij zich achteraf. “In dat laatste geval is het wel erg dankbaar als het goed afloopt. Maar een leuk karweitje is het vooraf nooit.” Het werd dus die cruciale strafschop. Miljoenen ogen in de wereld waren op dat moment even op hem gericht. Een verkeerde stap of voetbeweging kon alles verpesten. De laatste drie jaar had hij geen penalty meer genomen. Blind kon de druk echter aan en dat kenmerkt toch de grote voetballer, de vedette. Hetzelfde gold trouwens voor de gebroeders De Boer die Ajax weer op het goede spoor brachten nadat Kluivert de eerste trap vanaf de stip naast het doel knalde.

Toevallig had Van Gaal ze op de eerste persconferentie in Tokio nog geafficheerd als 'de leiders van Ajax'. De voorbereiding van Blind op het duel in het National Stadium leek anders aanvankelijk wat minder goed te verlopen dan die van de tweeling. Hij stapte zonder slaap en met een slok op uit het vliegtuig, sliep in de nacht die daarop volgde veel te kort, maar toonde gisteren aan dat een flamboyante levenswijze geen nadelige gevolgen hoeft te hebben voor een gerijpte voetballer van zijn kaliber. Blind verzond regelmatig fraaie dieptepasses en was voortdurend de vijfde aanvaller. Zonder sporen te vertonen van oververmoeidheid bracht hij de wedstrijd tot een goed einde. “Mijn eerste kind werd om half vijf 's nachts geboren. Ik heb toen nauwelijks geslapen. De volgende dag speelde ik echter wel een geweldig goede wedstrijd. Ik bedoel maar, die vermoeidheid zit alleen in je hoofd. Als je een knop omdraait en je zeurt niet meer over jetlag dan is er niets aan de hand.”

Hij toonde zich na de westrijd nogal coulant ten opzichte van de Brazilianen, die volgens verwachting regelmatig het mes hanteerden. Patrick Kluivert en Ronald de Boer hadden verwondingen aan hun scheenbeen opgelopen, dwars door de beschermers heen. “Ik vond niet dat ze veel overtredingen maakten, maar als ze over de schreef gingen dan was het erg hardhandig. Ik kwam een keer hard in aanraking met Arilson. Hij verontschuldigde zich zelfs nog.”

Blind vond dat de Engelse arbiter Elleray Ajax goed had beschermd tegen alle aanslagen. Ofschoon de Brit in het begin toch ogenschijnlijk wat te veel toeliet. “Elleray heeft fantastisch gefloten. Hij gaf ons voortdurend het idee de zaken onder controle te hebben. Hij stond steeds bovenop de bal. Hij bleef rustig en trapte niet in de drukte die de Brazilianen voortdurend maakten. Tegen mij zei hij steeds 'maak je geen zorgen, ik zie heus wel wat er gebeurt'. Eigenlijk heeft hij die auto verdiend.” Blind doelde op een flitsend ogende sportwagen die hij als de meest waardevolle speler in ontvangst mocht nemen. Ajax zal echter in ruil voor de bolide geld vragen dat wordt geschonken aan een goed doel. Hoewel dat ook best materiaalman Sjakie Wolfs zou kunnen worden. Hij verdient niet bepaald een topsalaris bij Ajax.

Er waren gisteren spelers met wél een aardig honorarium die het lieten afweten. Blind was het volkomen eens met de wissel van Marc Overmars, de laatste weken toch de Ajacied in vorm. “Ik merkte dat Marc niet goed gestuurd kon worden. Hij zat totaal niet in de wedstrijd. Dan kun je wel volharden, maar als het niet loopt moet je op een gegeven moment wat doen om tot betere aanvallen te komen.” De linksbuiten werd vervangen door Kanu die voor meer druk in het centrum moest zorgen. Geheel tegen zijn principes wilde Van Gaal dat de ballen vaker hoog in het strafschopgebied werden gepompt.

Al met al ging Ajax er in die laatste fase van de wedstrijd geenszins beter door spelen. Blind: “We hebben niet ons beste voetbal laten zien. Alleen de eerste helft was nog acceptabel. Het is mooier om in stijl de wereldbeker te veroveren. Uiteindelijk gaat het toch om het resultaat. Laten we nu een keer de manier waarop het is gebeurd vergeten. Toen ik bij de huldiging even opzij keek, zag ik bij die Brazilianen stuk voor stuk huilende gezichten. We weten ook van PSV hoe frustrerend het is om hier te verliezen.” En of dit dan het hoogtepunt was in zijn voetloopbaan? “Nee, want ik ben nog niet uitgespeeld. Ik kan nog veel meer winnen”, aldus de centrale verdediger die twee maanden geleden nog bijna zijn plaats in het Nederlands elftal moest afstaan aan Ronald Koeman.

    • Erik Oudshoorn