Wolters Kluwer drukt stemming op effectenbeurs

AMSTERDAM, 28 NOV. Op de Amsterdamse effectenbeurs zorgde Wolters Kluwer, dat de Amerikaanse uitgever CCH overneemt, met een koersval van 12 gulden tot 138,50 voor druk op de AEX. De index voor de stemming op de beurs noteerde rond het middaguur 0,76 punt lager op 474,86 punten.

AMSTERDAM De koersval van Wolters is minder dramatisch in het licht van de koersstijging van 6,50 gulden, die gisteren voorafgaand aan het overnamebericht werd behaald. Het aandeel van concurrent Elsevier, dat eveneens voor de overname in de race was, daalde tien cent tot 21,80.

Naast de uitgevers trok ook de voetbalwedstrijd Ajax-Gremio vanmorgen de aandacht van de handelaren. Op de beursvloer stonden ongeveer 25 televisie-toestellen opgesteld.

De graadmeter voor de stemming op de beurs boekte kort na opening een koersrecord voor de tussentijdse handel op op 476,69 punten, maar moest daarna een stap terug doen.

Het aandeel Fokker, dat gisteren winst boekte na de bekendmaking van nieuwe orders, steeg vanmorgen opnieuw. Ondanks de onzekerheid over de broodnodige steunoperatie van grootaandeelhouders Dasa en de Nederlandse staat steeg het aandeel 40 cent tot 9,30 gulden.

Ook voor Hoogovens, Philips en Océ van Grinten was er winst. Hoogovens kreeg er 1,10 gulden bij op 57 gulden, Philips 80 cent op 61,80 gulden en Océ 90 cent op 94,90 gulden. Chemiefondsen Akzo Nobel en DSM moesten respectievelijk 1,20 en 1,80 gulden prijsgeven op 181,10 gulden en 128 gulden.

De dollar heeft vanmorgen opnieuw geprofiteerd van de aanhoudende speculatie op een Duitse renteverlaging. Dit zorgt voor een toenemende druk op de Duitse Mark. De Amerikaanse munt opende vanmorgen op de valutamarkt in Amsterdam op 1,6085 gulden, iets boven de het slot van 1,6065 gulden, gisteren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York boekte gisteren het 63ste all time high van dit jaar. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen steeg met 22,04 punten 5070,88.

De omzet lag met 350 miljoen aandelen ruimschoots boven die van vrijdag (111 miljoen aandelen) toen slechts een halve dag gehandeld werd.

De sterkere dollar en de obligatiemarkt boden Wall Street opnieuw steun. De beursindex stevent af op de grens van 5100 punten. Afgelopen dinsdag sloot Wall Street voor het eerst boven de 5000 punten.

Een van de fondsen die voor het voetlicht trad was Walt Disney, dat overweegt na de afronding van de overneming van Capital Cities de uitgeverijen van dit bedrijf af te stoten.

Op de elektronische Nasdaq-beurs schoot het aandeel van het Amerikaanse CCH Inc. scherp omhoog. De koers van het aandeel in de uitgever van juridische- en belastinginformatie verdubbelde tot ruim 55 dollar. Wolters Kluwer wil voor genoteerde aandelen 55,5 dollar betalen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio was vandaag opnieuw vast gestemd. Tegen het slot van de handel werd de stijging van de Nikkei-index door winstnemingen iets gedrukt. De index van de 225 belangrijkste fondsen sloot 145,28 punten hoger op 18.688,42 punten. De omzet lag met 470 miljoen aandelen ruim boven de 385 miljoen verhandelde aandelen van gisteren.