Vredesconferentie Rwanda en Burundi

Vier Afrikaanse staatshoofden en enkele prominente politici hebben zich vandaag verzameld in de Egyptische hoofdstad Kairo voor de grootste vredesconferentie tot nu toe over Rwanda en Burundi. De bijeenkomst wordt voorgezeten door de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter. Twee sleutelfiguren in het regionale conflict, de Zaïrese president Mobutu en zijn Oegandese collega Museveni, zijn eveneens aanwezig. Het conflict tussen Hutu's en Tutsi's leidde anderhalf jaar geleden tot genocide in Rwanda en eist nog dagelijks tientallen levens in Burundi. Ruim twee miljoen Hutu-vluchtelingen leven in Tanzania en Zaïre en weigeren terug te gaan hoewel deze landen van ze af willen. Onder de vluchtelingen zijn vermeende oorlogsmisdadigers, van wie een aantal wordt berecht door een speciaal VN-tribunaal. Dit tribunaal begon gisteren zijn werk in de Tanzaniaanse stad Arusha.