Tv prijkt tussen textiel en rauwe vis

AMSTERDAM, 28 NOV. De trams reden vanochtend op tijd, winkels waren gewoon open en kinderen gingen naar school, alsof er niets aan de hand was. Maar velen hadden zich vandaag bijzonder aangekleed, met een pet op het hoofd en sjaal om de nek, rood-wit met de naam van Ajax erop.

Een uur voor de wedstrijd om de wereldbeker tussen Ajax en het Braziliaanse Gremio waren de voorbereidingen op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt in volle gang. Een marktkoopman had zijn televisie van thuis pontificaal op zijn kraam neergepoot. Collega's verderop hadden de radio aanstaan. “Mijn moeder van 73 komt me vanaf elf uur vervangen. Zij houdt gelukkig niet van voetbal en dus kan ik lekker in het koffiehuis gaan kijken”, aldus een koopman. Bij Anita in de drogisterij stond de chocolademelk met rum al om 9 uur klaar. “Die ga ik straks opwarmen en uitdelen. Met de rum, want het is koud”.

Vanochtend vroeg liepen de eerste jongens al met Ajax-mutsen en sjaaltjes richting Leidseplein. Op het plein stonden om half elf veel cafés vol met enthousiaste supporters. Het bier ging van hand tot hand. Even verderop werd in de aula van het Barlaeusgymnasium een groot scherm opgezet om de voetbalwedstrijd te volgen. De leerlingen mochten ook naar huis en hoefden vanmiddag niet meer terug te komen omdat er rapportvergadering was. “Gelukkig zijn de eerste lesuren rustig verlopen”, aldus conrector R. de Ruijter. Op het Vossiusgymnasium gingen de lessen gewoon door.

Het openbare leven is niet echt ontwricht. In de bibliotheek van de Letterenfaculteit van de universiteit werd gewoon gestudeerd. In de kelder stond wel een televisie, maar daar zaten niet meer dan drie studenten voor.

De straten zijn vol winkelpubliek en er wordt als iedere dag geladen en gelost. Wel hoor je uit veel huizen, cafés en winkels voetbalcommentaar klinken - radio en televisie om en om. Veel winkels hebben hun televisie afgestemd op Nederland 2. Coffeeshops en cafés waren allemaal vol. Ook cafés die pas vanmiddag open mogen, doen de deur open als je aanklopt.

In de Tweede Kamer mocht alleen het personeel naar de rechtstreekse uitzending kijken, de Kamerleden moeten het vanavond met de samenvatting doen. In kamertjes rond het Tweede-Kamergebouw stonden alle tv's op voetbal. De portier heeft zijn scherm van beveiliging naar Ajax gezet. De griffier had naast zijn computerscherm nog een klein beeldschermpje staan. Medewerkers van de documentatiebalie hadden ònder de tafel een enorme tv gezet. “Ja, want eigenlijk moeten we gewoon doorwerken, hè”, zei een man achter de balie.

De grootste arbodienst in Nederland, Arboned, meldde vanochtend een forse stijging van het aantal ziekmeldingen. Vooral in het westen en midden van het land hebben werknemers zich ziek gemeld, zo bleek volgens een woordvoerder van Arboned uit een rondgang langs de 21 vestigingen van de ziektecontroleur. In het zuiden constateerde Arboned geen toename van het aantal ziekmeldingen, in het noorden slechts een kleine stijging.

Een groot aantal werkgevers heeft Arboned gevraagd spoedcontroles uit te voeren. De woordvoerder van Arboned zegt dat het bedrijf ernaar streeft deze controles allemaal vandaag uit te voeren. “Al onze medewerkers maken vandaag overuren”, aldus de woordvoerder. Arboned telt circa honderd bedrijfsartsen en 100 'overige' controleurs.