Specialist in de wereld van botten en gewrichten

Bijzondere artsen, RTL 5, woensdag, 22.05-22.35u.

In de eerste aflevering van een achtdelige serie over Nederlandse topartsen maken we kennis met de orthopedisch chirurg dr. René Marti. De uit het Zwitserse Sankt Gallen afkomstige specialist werd begin jaren zeventig door de Universiteit van Amsterdam naar Nederland gehaald en heeft zich sindsdien grote faam verworven als specialist van botten en gewrichten. Over de hele wereld wordt hij geconsulteerd omdat Marti, zo heet het in het programma, oplossingen bedenkt voor problemen waar andere specialisten niet uit komen.

Als er iets duidelijk wordt uit het portret van de 56-jarige dokter, dan is het dan hij een druk bestaan heeft. Hij reist heen en weer tussen zijn patiënten en studenten in Nederland en in de Verenigde Staten, en daarnaast vindt hij ook nog tijd om operaties te verrichten in het Zwitserse Sankt Moritz, in zijn privé-kliniek waar hij niet wordt gehinderd door de Nederlandse regels, wachttijden en leegstaande operatiekamers om kosten te besparen. In de Zwitserse pauzes zien we Marti, die behalve arts en kunstkenner ook een gediplomeerd ski-leraar is, in zijn helikopter stappen om van de hellingen te zoeven.

In de medische prestaties van Marti geeft het programma weinig inzicht. Kort zien we Marti een ingenieuze constructie plaatsen in de heup van een patiënt die al drie keer eerder was geopereerd, even later blijkt de operatie geslaagd. Marti zelf vertelt hoezeer hij aan het begin van zijn carrière werd geïnspireerd door een groep Zwitserse artsen die als eersten met stalen platen, pennen en schroeven werkten om daarmee een volledig functieherstel van botten en ledematen te bewerkstelligen. Hij vertelt dat hij ernaar streeft de oudere mens lopende te houden, de kwaliteit van leven te verbeteren, want 'life is motion, motion is life'. Marti heeft ook voetballer Marco van Basten drie keer geopereerd, maar hij heeft niet kunnen verhinderen dat de voetballer zich later in België door een andere arts liet behandelen, en nu is afgekeurd.

Het meest tot de verbeelding spreekt in dit portret nog het verhaal van actrice Mary Dresselhuys, die dankzij een dubbele heupoperatie op 88-jarige leeftijd nog altijd autorijdt, boodschappen doet en met zware tassen de trappen naar haar bovenwoning in Amsterdam bestijgt. Zittende op de trap naar haar huis vertelt ze dat Marti tussen haar “bloemkoolheupen” een constructie heeft geplaatst, “zo van de Hema”, die haar in staat stelt haar beroep te blijven uitoefenen. “Ik ben die man eeuwig dankbaar”, zegt ze.

    • Arjen Schreuder