Raketaanval uit Zuid-Libanon op noorden Israel

KIRYAT SHMONA/ BEIROET, 28 NOV. Zeven Israeliërs zijn vandaag licht gewond bij raketaanvallen vanuit Zuid-Libanon op de Noordisraelische stad Kiryat Shmona, de zwaarste in maanden. Israel antwoordde onmiddellijk met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen op Zuid-Libanon.

De Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid voor de raketaanvallen op zich genomen. Hezbollah sprak van een “waarschuwend antwoord” op de “aanhoudende Israelische praktijken van agressie en terrorisme”. Later dreigde de organisatie met verdere raketaanvallen ter vergelding van de dood van een van zijn veiligheidsfunctionarissen in Zuid-Libanon. Deze vond vanochtend de dood toen zijn auto ontplofte. Zijn dood werd door Hezbollah onmiddellijk aan Israel toegeschreven. Gisteren werden drie Hezbollah-strijders die in de door Israel afgekondigde 'veiligheidszone' wilden infiltreren, door Israelische militairen gedood. De Israelische onderminister van defensie, Ori Orr, heeft onderstreept dat de Libanese staat en Hezbollah zouden moeten “betalen” voor de aanvallen. “Wij zeggen altijd dat Syrië verantwoordelijk is, maar er is ook een Libanese regering, die wel niet zeer krachtig is, maar die moet bewijzen dat zij thuis de baas is, met name ten aanzien van organisaties als Hezbollah.” (Reuter, AFP)