Québec krijgt 'aparte status'

MONTREAL, 28 NOV. De Canadese premier, Jean Chrétien, wil de Franstalige provincie Québec erkennen als een “aparte maatschappij met een Franssprekende meerderheid”. Chrétien maakte dit gisteren bekend in het Canadese Lagerhuis. Hij kondigde eveneens een wet aan die Québec, Ontario, de Atlantische regio en de westelijke regio alle vier het recht geeft een veto uit te spreken over wijzigingen in de grondwet. Daarnaast wil Chrétien dat de Canadese regering meer taken overdraagt aan de provinciale besturen. Woordvoerders van de separatistische partijen Parti Québécois en Bloc Québécois deden Chrétiens voorstellen af als “ontoereikend” en “onacceptabel”. Bij het volksreferendum dat op 30 oktober werd gehouden over een afscheiding van de provincie van de rest van Canada verloren de separatisten slechts met een gering aantal stemmen. (Reuter)