President van Algerije roept op tot dialoog

ALGIERS, 28 NOV. De Algerijnse president Liamine Zéroual heeft gisteren na zijn beëdiging als staatshoofd een beroep gedaan op alle politieke groepen in het land een “nationale dialoog” aan te gaan en de wet te respecteren. Tegelijk onderstreepte hij de strijd voort te zetten tegen moslim-extremisten die de oorlog tegen zijn regime niet opgeven. Eerder hadden enkele leiders van het verboden, fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) laten weten te denken aan een eenzijdig staakt-het-vuren.

Zéroual, die in januari 1994 als staatshoofd naar voren werd geschoven, werd op 16 november als zodanig door 61 procent van de stemgerechtigden gekozen. Het grootste succes voor zijn regime was echter de opkomst, die volgens de officiële uitslag 75 procent bedroeg. Het FIS en verscheidene erkende oppositiepartijen hadden tot een boycot van de verkiezingen opgeroepen, terwijl de gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA) met aanslagen had gedreigd.

Sindsdien hebben leiders van het FIS in steeds verzoenender termen tot een dialoog opgeroepen. Volgens de Algerijnse krant La Tribune overweegt zijn gewapende arm, het AIS (Leger van Islamitische Redding), nu “een eenzijdig totaal staakt-het-vuren”, “als de goede wil die blijkt uit de laatste verklaringen van president Zéroual niet wordt teniet gedaan”. La Tribune had zijn informatie telefonisch van Youssef Boubras, die meldde te spreken namens de 'binnenlandse' leiding van het FIS, dat wil zeggen binnen Algerije. De krant wees er overigens op de identiteit van de spreker niet formeel te hebben kunnen bevestigen. De GIA, die het AIS de laatste jaren heeft overvleugeld, heeft tot dusverre niet op de presidentsverkiezingen gereageerd, behalve met nieuwe aanslagen. (Reuter, AFP)