Oud CID-chef uit functie

HAARLEM, 28 NOV. De voormalige chef van de Criminele-Inlichtingendienst (CID) Kennemerland, K. Langendoen, is 'tijdelijk uit zijn huidige functie ontheven'. Dat heeft de korpsbeheerder van het Regionaal Politiekorps Kennemerland, burgemeester J. Pop van Haarlem, gisteren bekendgemaakt.

Langendoen vormde samen met voormalig rechercheur Vondel het zogenoemde koningskoppel. Toen beiden zich onlangs voor de parlementaire enquêtecommissie Van Traa moesten verantwoorden, bleek dat Langendoen en Vondel onorthodoxe 'opsporingsmethoden' hanteerden. Er werd onder meer opsporingswerk gefinancierd met criminele gelden. Ook onderhield het 'koningskoppel' zakelijke banden met een informant. Vondel is inmiddels privé detective.

Het besluit Langendoen uit zijn huidige functie te ontheffen, is in overleg met hoofdofficier mr. L. de Beaufort en korpschef mr. A. Straver genomen, aldus de Haarlemse burgemeester. Langendoen was tweede man van het Kernteam Randstad Noord en Midden. De beslissing is genomen om “het werk van het nieuwe kernteam niet te belasten met hetgeen inmiddels bekend is geworden over de wijze waarop sommige criminele-inlichtingendiensten in het verleden werkten”, aldus de politie in een persbericht.

De tijdelijke maatregel heet nodig te zijn “omdat het er naar uitziet dat de uitslag van het rijksrecherche-onderzoek naar de CID-Kennemerland nog enige tijd op zich laat wachten”. Dit onderzoek loopt al bijna een half jaar. Naar verwachting wordt dat begin volgend jaar afgerond.