Nederlandse volleyballers walsen over Argentinië heen

FUKUSHIMA, 28 NOV. De Nederlandse volleyballers hebben vandaag in Japan met 3-0 gewonnen van Argentinië.

In het toernooi om de wereldbeker in Fukushima staat Nederland na acht wedstrijden nu derde achter Italië en Japan met veertien punten. De eerste drie plaatsen geven recht op plaatsing voor de Olympische Spelen in Atlanta volgend jaar.

Argentinië, gisteren al zwaar op de proef gesteld in de partij tegen Cuba, werd in ruim een uur opgerold: 15-7, 15-2 en 15-6. Ron Zwerver werd uitgeroepen tot beste speler, Henk-Jan Held werd gehuldigd voor zijn driehonderdste interland.

De opdracht tegen Argentinië luidde: tempo maken door het midden, met Bas van de Goor en Held, niet te verdedigen. Omdat het retourneren van de service aanvankelijk niet altijd vlot liep, zocht Nederland bijna automatisch de buitenkant op. Vooral Ron Zwerver en Olof van der Meulen, die na de wedstrijden tegen Italië en Canada de aandacht wel weer eens op zich wilden vestigen, raakten zo aardig ingeslagen.

Misschien een nog wel belangrijker opdracht was het geduld bewaren. De Argentijnen hadden gisteren ruim twee uur en een kwartier en vijf lange sets tevergeefs gepoogd het slopende prestigeduel met Cuba tot een goed einde te brengen. Daartoe zocht spelverdeler Javier Weber liefst 95 keer Marcos Milinkovic op, met Van der Meulen azend op de titel steraanvaller van de World Cup.

Milinkovic maakte 22 punten en haalde 41 keer de opslag terug. Voortdurend de lucht ingaan kost echter veel energie en daarom was het voor Oranje zaak de Argentijnen bezig te houden en te wachten op de kansen. Daarin heeft het basisteam van bondscoach Joop Alberda inmiddels genoeg ervaring. Paniek is de spelers volkomen vreemd.

Argentinië proefde in de eerste set minutenlang de weelde van een 5-3 voorsprong, maar de ommekeer kwam snel en trof de Argentijnen hard. De nummer twee van Europa daverde in snel tempo over de Zuidamerikanen heen.

De eerste set vergde nog een half uur, de rest van de wedstrijd verliep in een moordend tempo. Aanvallend, verdedigend, aan het net en in het veld, en serverend leverde Nederland een produktie af waarvan zelfs de in dit opzicht toch verwende Japanners stil werden. Bijna alles lukte. Milinkovic was toen al naar de kant gehaald om zijn pijnlijke spieren niet langer op de proef te stellen.

De Argentijnse bankzitters vonden af en toe nog wel een gaatje of een minder blok, maar dat rekte slechts de voor hen al lang uitzichtloze strijd. (ANP)