Kind veroordeeld tot spijtbetuiging in krant

ALMELO, 28 NOV. Een jongen uit Almelo (17) die samen met een 12-jarige vriend een kat in brand heeft gestoken, biedt vandaag in het Twentse dagblad Tubantia in een ingezonden brief zijn excuses aan. De publieke spijtbetuiging gebeurt op last van de kinderrechter en was een voorwaarde voor de vrijlating van de jongens in afwachting van hun rechtszaak.

“De kinderrechter bemoeit zich zo ongevraagd met ons redactioneel beleid”, zegt adjunct-hoofdredacteur van Tubantia, J. van Nus. “Dat kan natuurlijk niet zo zijn.” Omdat het hier volgens Van Nus toch om een nieuwsfeit gaat - “een dergelijk epistel als voorwaarde voor vrijlating is een fenomeen” - heeft de krant besloten de spijtbetuiging toch te plaatsen. Op de voorpagina heeft Tubantia er vandaag onder de kop 'Katverbrander betuigt spijt' een bericht over. Verder heeft de hoofdredactie bij de spijtbetuiging een naschrift afgedrukt. Daarin staat onder meer dat de krant, geheel tegen de gewoonte, is ingegaan op het verzoek van de kinderrechter om alleen de initialen van de briefschrijver te vermelden. “Hierbij bied ik mijn excuses aan, aan de eigenaar van de kat”, schrijft de 17-jarige jongen uit Almelo. “Ik heb er veel spijt van, want ik was de oudste.” Samen met zijn twaalfjarige vriend stak de briefschrijver op 15 november een roodgestreepte kater in brand met de benzine uit zijn snorfiets. De kater had ernstige brandwonden aan buik, staart, voorpoot en oortjes en moest worden afgemaakt. De uit vijf zinnen bestaande spijtbetuiging besluit met: “En ook excuses aan iedereen die ik gedupeerd heb.” Volgens de Almelose persofficier is de brief opgesteld door de advocaat van de jongens. De Almelose kinderrechter was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.