Karadzic dreigt met 'bloedbad' na aanhouding

SARAJEVO, 28 NOV. Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs, heeft met “een bloedbad” gedreigd als hij als verdachte van oorlogsmisdaden wordt gearresteerd.

Karadzic zal volgens de Franse autoriteiten direct worden gearresteerd als hij begin volgende maand - zoals zijn bedoeling is - naar Parijs komt om het vredesakkoord voor Bosnië te ondertekenen. Bovendien opperde Karadzic zelf gisteren de mogelijkheid dat NAVO-troepen die na de ondertekening van het vredesakkoord naar Bosnië komen, hem zullen aanhouden.

“Als ze proberen mij te arresteren, of een van mijn landgenoten, komt er een bloedbad”, zo zei Karadzic gisteren. Hij zei dat hij een legitiem staatshoofd is en dat zijn leger geen oorlogsmisdaden heeft begaan.

Het in Den Haag gevestigde internationale tribunaal voor de berechting van oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië heeft nationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen onder anderen Karadzic en zijn legerleider, Ratko Mladic, en die naar de autoriteiten in Sarajevo, Belgrado en Pale in Karadzic' eigen 'Servische Republiek' gestuurd. Als Karadzic de door Serviërs beheerste gebieden verlaat, worden vanuit Den Haag direct arrestatiebevelen gestuurd naar het land waar hij heengaat.

De Verenigde Naties maken zich zorgen over de paniek onder de Bosnische Serviërs in de Servische wijken en voorsteden van Sarajevo. Deze voorsteden moeten op grond van het akkoord van Dayton onder gezag van de centrale Bosnische regering komen te staan. De Bosnische Serviërs hebben de afgelopen dagen fel geprotesteerd tegen dat vooruitzicht. Karadzic heeft gezegd dat Sarajevo “het Beiroet van Europa” wordt en Mladic heeft aangekondigd zijn troepen niet uit de Servische delen van Sarajevo te zullen terugtrekken.

De VN hebben de Bosnische regering gevraagd de Serviërs in de stad gerust te stellen over hun bedoelingen. De Bosnische regering kwam gisteren al bijeen om daarover te praten. Als de Bosnische Serviërs niet worden gerustgesteld, zo vrezen de VN, zullen ze massaal op de vlucht slaan. In de Servische delen van de stad wonen volgens de VN 40.000 tot 60.000 mensen; de Bosnische Serviërs houden het op 120.000 tot 150.000.

De meeste soldaten - die afkomstig zijn uit bijna dertig verschillende landen - komen zo snel mogelijk na de ondertekening van het vredesakkoord. Vandaag overlegt de Amerikaanse minister van defensie, Perry, met zijn Russische ambtgenoot Gratsjov in Brussel over de laatste problemen rond de Russische bijdrage aan de internationale vredesmacht. Na dit overleg praat Gratsjov met de zestien ministers van defensie van de andere NAVO-landen. (Reuter, AP, AFP)