Japanse beleggers beginnen proces tegen Daiwa na fors verlies

TOKIO/WASHINGTON, 28 NOV. Aandeelhouders van de Japanse bank Daiwa, die in een omvangrijk schandaal is verwikkeld, zijn gisteren een juridische procedure begonnen. Twee particuliere beleggers en een onderneming hebben bij de rechtbank in Osaka een klacht ingediend tegen de bestuurders wegens nalatigheid bij het verlies van 1,1 miljard dollar (bijna 2 miljard gulden).

De aandeelhouders hebben een lijst ingediend met 38 namen van huidige en voormalige bestuurders, onder wie bestuursvoorzitter Kaiho en de accountants van de bank. Het bestuur wordt verweten geen maatregelen te hebben genomen ter voorkoming van de ongebreidelde handel in obligaties op het kantoor in New York en van het verstoppen van de verliezen door de handelaar Iguchi. Ook zou de bank de obligatiehandel zelfs niet hebben stilgelegd, nadat Iguchi de verliezen in juli had opgebiecht aan de toemalige bestuursvoorzitter Fujita.

De handelaar Iguchi had vanaf het jaar 1984 verliezen in de obligatiehandel verborgen weten te houden door bedrog en valsheid in geschrifte, totdat in augustus een verlies van 1,1 miljard dollar aan het licht kwam. Bij de rechtbank in New York is Daiwa ervan beschuldigd de verliezen verborgen te hebben gehouden voor de financiële toezichthouders in de Verenigde Staten. De Amerikaanse financiële autoriteiten hebben Daiwa inmiddels gedwongen om alle activiteiten in de VS stil te leggen. Onder druk van het ministerie van financiën in Japan heeft Daiwa ook besloten om in het buitenland bezittingen te halveren en kantoren te sluiten.

Voorzitter Greenspan van de Federal Reserve Board (de Fed), het Amerikaanse stelsel van de centrale banken, heeft gisteren toegegeven zaken over het hoofd te hebben gezien bij het onderzoek naar de Daiwa-zaak. “Enkele aanwijzingen hebben wij gemist”, zei Greenspan tegenover de bankencommissie van de Senaat. Greenspan was opgeroepen om uit te leggen waarom Daiwa niet harder was gestraft voor de overtredingen van de Amerikaanse bankenwet sinds 1992. Volgens Greenspan hebben Fed-medewerkers de directie van Daiwa in New York tussen 1992 en 1994 opgedragen om “een grote hoeveelheid zwaktes in de interne controle” weg te werken. (AP)