IFC: geen concurrentie banken

WASHINGTON, 28 NOV. De International Finance Corporation (IFC), het onderdeel van de Wereldbank, dat leningen verstrekt aan de privé sector, wil minder direct gaan concurreren met de particuliere banken. Volgens nieuwe richtlijnen van de IFC is het oneigenlijk te concurerren op die plekken waar de markt op adequate wijze in kapitaal en kennis kan voorzien. De IFC moet zich er vooral op richten particulier kapitaal te stimuleren en mobiliseren voor opkomende landen. “Er zijn klachten geweest van de financiële wereld over oneerlijke concurrentie,” zo beaamde de vice-president van IFC, Jannik Lindbaek gisteren. Hij wees erop dat er gebieden zijn waar particuliere banken helemaal geen leningen verstrekken, zoals Mozambique dat particuliere investeerders na de burgeroorlog nog te riskant achten. Het IFC denkt dit jaar 2,9 miljard dollar uit te lenen in 67 landen. (AP)