Hard Gremio biedt goed partij

TOKIO, 28 NOV. Ajax verdiende de zege in de finale van de strijd om de wereldbeker. De Amsterdammers hadden een licht veldoverwicht in de normale speeltijd en een groot veldoverwicht in de verlenging. Toch bood Gremio uitstekend partij in Tokio, waar de Brazilianen na een kwartier in de tweede helft met tien man verder moesten. Verdediger Rivarola werd van het veld gestuurd toen hij Ajacied Patrick Kluivert voor de tweede keer hard onderuit schopte.

Ajax had nauwelijks profijt van de numerieke meerderheid. De Braziliaanse counters bleven gevaarlijk, met twee grote mogelijkheden voor spits Jardel als gevolg. Beide keren schoot hij in vrije positie net naast het doel van Edwin van der Sar. Aan de tweede inzet ging buitenspel vooraf, maar de Engelse arbiter Elleray liet doorspelen.

Ajax stelde daar twee enorme kansen tegenover. Vooral Litmanen kreeg een grote mogelijkheid. De Fin twijfelde in vrije positie tussen een lob en een hard schot. Het werd een slap balletje waarmee Danrlei geen enkele moeite had. Kluivert zag een flitsende kopbal op de lat belanden.

Na rust een opwindend en grimmig karakter. Al na een minuten trok de scheidsrechter Elleray een gele kaart voor Rivarola, de Paraguayaanse verdediger van Gremio. Hij begin een overtreding tegen Kluivert. Ook Arilson werd opgeschreven, na een tackle op de benen van Davids.

Toen Rivarola zijn vaste opponent Kluivert opnieuw onderuit schopte, kreeg hij de rode kaart. Aan de andere kant mocht Overmars blij zijn dat hij niet uit het veld werd gestuurd toen hij een slaande beweging maakte naar het hoofd van een tegenstander. De linksbuiten van Ajax werd even later gewisseld voor Kanu die binnen paar minuten ook een gele kaart ontving.

In de eerste helft had Ajax aanvankelijk moeite het juiste ritme te vinden. Het leek alsof de spelers problemen hadden met het hobbelige, zanderige veld en met de kille wind die door het nationale stadion van Tokio waaide. Vooraf had Ajax-trainer Van Gaal al geklaagd over de grasmat, maar veel resultaat had de kritiek niet.

Gremio had aanvankelijk een licht veldoverwicht maar de Brazilianen werden niet echt gevaarlijk. Paulo Nunes en Arilson zagen hun schot gestuit door Van der Sar. Na een kwartier kreeg Ajax steeds meer grip op het middenveld en werd Gremio teruggedrongen op eigen helft. De Zuidamerikaanse verdedigers grepen een paar keer stevig in, met twee gele kaarten als gevolg. Rechtsback Arce trok Mars Overmars onderuit. Linksback Roger beging een soortgelijke overtreding bij Finidi George.

De eerste vloeiende Ajax-aanval ontstond na ruim een half uur spelen. Aanvoerder Danny Blind passte op Kluivert die op zijn beurt de vrijgelopen Finidi in de ruimte aanspeelde. Zijn voorzet belandde via de kuif van Kluivert naast het doel van keeper Danrlei. Vlak voor rust kreeg Ajax nog een grote mogelijkheid om de score te openen. Ronald de Boer gaf een prachtige dieptepass op Overmars die de bal door het achterwerk van Danrlei zag worden gestuit.