Grote overname Wolters VS

ROTTERDAM, 28 NOV. Wolters Kluwer neemt voor een bedrag van 1,9 miljard dollar (3 miljard gulden) een in juridische en fiscale publikaties gespecialiseerde uitgeverij in de Verenigde Staten over. De acquisitie van CCH is de grootste overname door een Nederlands bedrijf in het buitenland, sinds Akzo in 1993 het Zweedse Nobel kocht.

Ook concurrent Reed Elsevier had een bod uitgebracht op CCH, bevestigde bestuurder P. Vlek vanmorgen, maar deze Brits-Nederlandse uitgever was naar eigen zeggen niet bereid meer dan 51 dollar per aandeel te bieden. Wolters Kluwer betaalt 55,50 dollar.

Volgens Wolters past CCH geheel in haar eigen 'acquisitieprofiel'. Het bedrijf heeft een omzet van 600 miljoen dollar en biedt aan ruim 5.000 mensen werk. Van de uitgaven voor belastingadviseurs, accountants en juristen verschijnt 30 procent op elektronische media. Voor Wolters Kluwer zelf ligt dat percentage nog onder de 10 procent.

Wolters Kluwer zal de overname financieren uit eigen kas en met behulp van bankleningen. Er zullen, meldt de uitgeverij, geen nieuwe aandelen worden uitgegeven. Na de overname wordt de omzet van Wolters Kluwer in de Verenigde Staten ongeveer even groot als in Nederland. In 1994 had de uitgeverij een omzet van 2,7 miljard gulden.

De koers van Wolters Kluwer, die gisteren op de Amsterdamse Effectenbeurs op het bericht van de overname vooruitliep met een forse stijging van 6,50 gulden tot 150,50 gulden, kelderde vanmorgen met twaalf gulden (8 procent) tot 138,50 gulden rond het middaguur. De koersdaling had plaats toen bleek dat de winst per aandeel van Wolters Kluwer volgend jaar door de kosten van de overname niet zal toenemen.