Enthousiasme in VS over bod Wolters Kluwer

NEW YORK, 28 NOV. Amerikaanse analisten hebben de overname van CCH Incorporated, een leidende uitgever van fiscaal- en bedrijfsjuridische informatie in de VS, door het Nederlandse Wolters Kluwer zeer positief beoordeeld. Zij zien het voor beide partijen als een goede transactie.

De prijs is volgens analisten in de VS vergelijkbaar met soortgelijke overnames die recent zijn gedaan, namelijk twee tot drie keer de omzet. CCH wordt naar hun mening beloond voor zijn succesvolle reorganisatie van de laatste jaren.

Uitgeversconcern Wolters Kluwer neemt de Amerikaanse uitgever over voor ongeveer 1,9 miljard dollar (bijna 3 miljard gulden). CCH behaalt dit jaar naar schatting een omzet van 600 miljoen dollar.

Wolters Kluwer betaalt de overname in contanten. Het Nederlandse bedrijf heeft een overeenkomst gesloten met een meerderheid van de aandeelhouders en doet daarnaast een bod van 55,50 dollar op alle uitstaande aandelen, stemgerechtigd en niet-stemgerechtigd. Het is van kracht tot 4 januari, maar die termijn kan worden verlengd.

CCH, dat 5.100 man in dienst heeft, specialiseert zich in het publiceren van materiaal op juridisch, fiscaal en medisch terrein. Ongeveer 30 procent van die uitgaven zijn elektronisch, de rest is papier. Het bedrijf heeft vestigingen in Australië, Canada, Verenigd Koninkrijk, Nieuw Zeeland, Singapore en Japan. CCH zal zelfstandig blijven opereren en wordt wat betreft de juridische kant van de uitgeefactiviteiten het Amerikaanse vlaggeschip van Wolters Kluwer.

Commerce Clearing House, zoals CCH tot eerder dit jaar heette, begon in 1892 in Chicago. Elders in de staat Illinois was in hetzelfde jaar onder de naam Corporation Trust Company een bedrijf gevormd dat op hetzelfde gebied actief was. Het gaf aanvankelijk juridisch advies, later ook belastingadviezen aan bedrijven. In 1907 ging het bedrijf samen met het Commerce Clearing House dat publikaties op het gebied van belastingrecht verzorgde. In 1927 fuseerden de bedrijven geheel en bleef de naam Commerce Clearing House.

Het bedrijf breidde zich langzaam uit en ging in 1961 naar de beurs. In de jaren zeventig en tachtig groeide het flink via acquisities, hoewel de familie Thorne, die er vanaf het begin in zat, nog steeds de scepter zwaaide. De standaardnaslagwerken over federale belastingen prijkten in elk Amerikaans advocatenkantoor. De concurrentie was echter in opkomst met makkelijker hanteerbare systemen. De reorganisatie van CCH in 1991 in de richting van elektronische activiteiten kwam bijna te laat. Het bedrijf verloor 1.200 arbeidsplaatsen en de omzet ging van 704 miljoen dollar in 1991 naar 659 en 578 miljoen in de twee jaren erna. Vorig jaar volgde een langzaam herstel en werd er bij een omzet van 579 miljoen weer een normale netto winst - 19 miljoen dollar - behaald.

Dit jaar kwam de 37-jarige Oakleigh Thorne, vierde generatie, in de top van het bedrijf, dat CCH Incorporated ging heten. De ontwikkelingen gingen nu nog sneller. Het bedrijf is van losbladige uitgever een cd-rom-uitgever geworden en bezit de online-dienst CCH Access.

De familie had nog steeds 56 procent van de aandelen CCH in handen, maar miste het kapitaal om uit te breiden. “Het besluit om CCH te verkopen was niet gemakkelijk”, zei Oakleigh Thorne IV gisteren. “Na een goed doordachte, grondige analyse van de voordelen die er voor CCH en de aandeelhouders aan verbonden zijn - in combinatie met de drastische en snelle veranderingen in de industrie - vonden we het bod toch zeer aantrekkelijk.”

    • Lucas Ligtenberg