Effectenbeurs naar record door financiële en cyclische aandelen

AMSTERDAM, 28 NOV. De graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, piekte vanmorgen bij opening van de handel op een hoogste stand ooit van 476,69 punten. Daarmee verbeterde de index nipt het vorige record, dat met 476,68 punten werd gevestigd tijdens de handel op 20 september.

Gisteren werd op de Amsterdamse effectenbeurs ook de lat voor het slotrecord al hoger gelegd. De Amsterdamse beurs sprong naar een nieuw record op 475,62 punten. Daarmee verpulverde de effectenbeurs het vorige slotrecord op 472,72 punten, dat dateert van 15 september.

Na de nieuwe all time high zakte de index vanmorgen licht terug. Vooral de koers van Wolters Kluwer stond onder druk. Het uitgeversfonds verloor 12 gulden op 138,50 gulden rond het middaguur, omdat de groei van de winst per aandeel stagneert door de overname van de Amerikaanse juridische uitgever CCH.

Voor de Amsterdamse aandelenmarkt zat gisteren alles mee. Belangrijkste redenen voor de zéér vaste stemming was de sterke steun van de obligatiemarkt, de eveneens records brekende beurzen in Londen en New York en de stijgende dollarkoers.

De AEX-index klom gisteren met 8,25 punten, ofwel bijna 2 procent. Het nieuwe record werd breed gedragen. Over vrijwel de hele linie boekten de 25 fondsen die gezamenlijk de AEX-index vormen koerswinst. “Wij verwachten deze week nog wel wat vuurwerk”, aldus analist C. Estourgie van zakenbank Kempen & Co. “Daarna zal het rustig worden. We denken dat de markt rond de 480 punten het jaar uitgaat”.

De aandelenmarkt anticipeert op een renteverlaging in Duitsland. Donderdag vergadert de Bundesbank daarover. Die lagere rente zou een voorname impuls zijn voor de kwakkelende Duitse economie. De rally op de Duitse obligatiemarkt drukt ook de koersen van de Nederlandse obligaties omhoog. Het rendement op de toonaangevende 10-jarige staatslening stond gisteren met 6,23 procent op het laagste punt in anderhalfjaar.

Vooral cyclische fondsen en financiële waarden profiteren daarvan. Zo steeg Hoogovens 2,80 gulden op 55,90 en Akzo Nobel 5 gulden op 182,3. ABN Amro won 1 gulden op 72,50 gulden en bankverzekeraar ING 1,60 gulden op 104,60, de hoogste koers ooit.

Ook de valutahandel anticipeert op een Duitse renteverlaging. Door een lagere Duitse rente kan de aantrekkingskracht van de D-mark verminderen en neemt tegelijkertijd die van de Amerikaanse dollar toe. Als gevolg daarvan steeg de de dollar gisteren, ten opzichte van vrijdag, ruim twee cent in waarde. De Amerikaanse munt steeg vanmorgen verder door in waarde en schommelde rond het middaguur rond de 1,61 gulden.