Arbiter Jol stapt naar de rechter

DEN HAAG, 28 NOV. Voetbalscheidsrechter Dick Jol heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak in het kort geding dat hij tegen de KNVB had aangespannen. De voetbalbond zette de Hagenaar begin deze maand op non-actief nadat hij was beschuldigd van illegaal gokken op wedstrijden die hij zelf moest fluiten. De KNVB ging daarbij af op mededelingen van een tipgever uit Rijnsburg. Jol eiste dat “een wijze man of vrouw” zou worden aangewezen om de kwestie te onderzoeken. De rechter wees dat verzoek af, omdat Jol als arbiter geen arbeidsoverkomst met de bond heeft.

Jol neemt geen genoegen met deze uitspraak. Hij wenst dat zijn naam wordt gezuiverd en hoopt op een rentree. Een actiecomité, genaamd 'Jol terug op het voetbalveld', steunt de 39-jarige arbiter in zijn streven. Het comité stuurde een brief naar ruim tweehonderd personen uit de voetbalwereld, onder wie clubbestuurders, trainers en spelers. Met antwoordkaarten wordt gevraagd of Jol kan terugkeren. De actie is een initiatief van een aantal leden van de Haagse amateurclub, VUC, waar de scheidsrechter een jeugdelftal traint.

Volgens woordvoerder Rob Wursten van het comité zijn er in de eerste vier dagen al twintig positieve reacties binnengekomen. Onder anderen acht trainers uit het betaald voetbal, zeven supportersverenigingen en twee spelersraden reageerden. Ook Roda-bestuurslid Nol Hendriks en ex-scheidsrechter Lau van Ravens lieten iets van zich horen. Komende week verwacht het comité nog meer respons. Het actiecomité heeft nog niet besloten wat het met de reacties gaat doen, maar wellicht worden de kaarten aan voorzitter Jos Staatsen van het sectiebestuur betaald voetbal overhandigd.

Vorige week nam Ajax-voorzitter Michael van Praag het tijdens de algemene vergadering in Zeist op voor de scheidsrechter. Volgens hem is “niet onomstotelijk komen vast te staan” dat Jol schuldig is. Van Praag vroeg het sectiebestuur of er een kans is dat Jol wordt gerehabiliteerd. Volgens Staatsen was Jol na een zorgvuldig onderzoek geschorst. “Maar mocht blijken dat onze informatie onjuist is, dan is Jol weer welkom. Ik zou willen dat het zo was”, aldus Staatsen.

Naar verwachting dient het hoger beroep van Jol eind januari in Amsterdam.