Ajax wint wereldbeker na strafschoppen en hard duel

TOKIO, 28 NOV. Ajax heeft vanmiddag in Tokio de wereldbeker voor clubteams gewonnen. In een bij vlagen bikkelharde wedstrijd, die doelpuntloos bleef, versloeg de Europees kampioen het Braziliaanse Gremio na verlenging met strafschoppen: 4-3. Aanvoerder Danny Blind benutte de laatste strafschop.

De beslissende reeks was zinderend van spanning. Ajax-doelman Van der Sar stopte de eerste strafschop van Dinho. Ajacied Kluivert schoot naast. Arce knalde op de lat. Ronald de Boer schoot als eerste raak: 1-0. Invaller Magno bleef koel, net als Frank de Boer: 2-1. Gelson, uit stand, en Finidi mikten beiden raak: 3-2. Nadat Nilsson de stand op 3-3 had gebracht, zorgde Blind voor de beslissing. Ajax won de tweede wereldbeker uit de clubgeschiedenis. De spelers van Gremio werden voor de wedstrijd afgeschilderd als gemene spelers. De kampioen van de Copa Libertadores beantwoordde aan dat vooroordeel. De Engelse scheidsrechter Elleray gaf de Brazilianen vijf gele kaarten. In de tweede helft, die kansen bood voor beide ploegen, kreeg de Paraguayaanse verdediger Rivarola na een overtreding op Kluivert de rode kaart.

De 1.200 meegereisde supporters van Ajax leken in de minderheid in het met 47.129 toeschouwers volgepakte National Stadium van Tokio. Ze waren in het hele stadion verdeeld over verschillende vakken. Toch klonk in het begin even “De herdertjes lagen bij nachten”. De Nederlandse fans hadden zelfs een Sinterklaas en een Zwarte Piet in hun midden. De Japanners keken vol verbazing naar het schouwspel, waarvan de belangrijkste momenten herhaald werden op een levensgroot scherm. Bij geslaagde dieptepasses van de Ajacieden Ronald de Boer en Danny Blind klonk er een bewonderende “oooohhh” vanaf de tribunes.

De Japanners hadden soms hele maaltijden meegenomen. Ze gebruikten hun kartonnen camera's die een bekend Japans merk voor de ingang van het stadion verkocht. Daar waren de Ajax-souvenirs het meeste in trek. De handelaren beschikten over meer materiaal van Gremio, maar de meeste bezoekers waren meer geïnteresseerd in petjes, T-shirts en vlaggen van Ajax. Dat had ook invloed op de prijzen. Een origineel trainingsjack van de Amsterdamse club kostte 350 gulden. De petten van Ajax waren zestien gulden duurder dan die van Gremio: 48 gulden. De shawls waren echter het meeste in trek.

De wedstrijd werd bijgewoond door genodigden uit alle landen van de wereld. Voor Nederland zat ook de staatssecretaris van economische zaken mevrouw Ank van Dok-van Weele op de tribune. Een Nederlandse zakendelegatie, die voor de wedstrijd werd geïnviteerd voor een diner, kreeg van de Nederlandse ambassadeur in Japan na de maaltijd te horen: “Nu moet Ajax Gremio nog met huid en haar opeten.”

De nieuwe wereldkampioenen wacht morgen een warm onthaal in Amsterdam. Het gemeentebestuur organiseert een feest op het Museumplein, waar het publiek vanaf vier uur 's middags wordt vermaakt met live-muziek. De Ajacieden verschijnen ongeveer twee uur later op het erepodium. De nieuwe wereldkampioenen wacht morgen een warm onthaal in Amsterdam. Het gemeentebestuur organiseert een feest op het Museumplein, waar het publiek vanaf vier uur 's middags wordt vermaakt met live-muziek. De Ajacieden verschijnen ongeveer twee uur later op het erepodium.

    • Erik Oudshoorn