Abe! bijna failliet

LEEUWARDEN, 28 NOV. De stichting stadionproduktie ABE! balanceert op het randje van een faillissement. De advocaat van de stichting, mr. P. Tuinman heeft tientallen schuldeisers in een brief gevraagd genoegen te nemen met de helft van het bedrag dat nog te vorderen is. De grootste schuldeiser, machinefabriek Rusthoven uit Groningen, is daartoe niet bereid.

Het voetbal-theaterspektakel kostte in totaal 2,2 miljoen gulden. Er is sprake van een 'aanzienlijk tekort', aldus de raadsman in zijn brief, als gevolg van tegenvallende verkoop van kaarten. Ook de verkoop van sponsorcertificaten aan ondernemers à 1000 gulden viel tegen. Van de 600 werd een kwart verkocht. De opbrengst is daardoor ruim een miljoen gulden minder zijn dan was begroot. Directeur R. Rusthoven zegt niet akkoord te gaan met de helft van dit bedrag. Zijn machinefabriek uit Groningen leverde fundaties voor de vier lichtmasten voor een bedrag van 29.000 gulden. “Ik heb netjes werk afgeleverd. Nu er opeens minder bezoekers blijken te zijn gekomen draai ik er voor op. Ik voel me bekocht. Ik moet die centen gewoon hebben.” Rusthoven had er vertrouwen in dat hij te maken had met een 'serieuze onderneming'. Rusthoven neemt contact op met andere schuldeisers en overlegt met zijn advocaat wat de beste strategie is. “Want als de stichting failliet gaat, krijg ik helemaal niks.” Abe!, over het (voetbal)leven van Abe Lenstra, trok gedurende zes voorstellingen 30.000 mensen. Het spektakel hing tot kort voor de try out aan een zijden draadje, omdat de stichting kampte met een tekort van ruim een half miljoen gulden. Het Friese Kamerlid J. Liemburg onder anderen wist bij afgehaakte sponsors en bedrijven te elfder ure nog garanties los te krijgen. De provincie Friesland stelde zich toen garant voor drie ton, naast de 35.000 gulden subsidie die al verstrekt was.