Zestig klanten dupe van Gooise 'bank'

ROTTERDAM, 27 NOV. Circa zestig klanten zijn gedupeerd door de ondergang van de Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij, een bedrijf in Hilversum dat zonder vergunning bankzaken deed en daarom door de Nederlandsche Bank is gesloten.

Dat heeft bewindvoerder mr. J. Brandse vanochtend desgevraagd meegedeeld. Hij schat dat de beleggingsmaatschappij tussen 3 en 3,5 miljoen gulden aan schulden achterlaat, waarvan hooguit een derde betaald kan worden. “Maar dat percentage kan nog veranderen. Ik ben nu bezig de bezittingen te verkopen.”

De Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij werd afgelopen zomer op last van de Nederlandsche Bank gesloten omdat het bedrijf zonder vergunning bancaire activiteiten ontplooide. “Het is moeilijk te begrijpen dat mensen geld storten bij een onbekende bank”, zo zegt Brandse. De klanten, die geld bij het bedrijf stalden dat afkomstig was van vastgoedverkopen, kregen een “behoorlijke rente” in het vooruitzicht gesteld. Omdat de beleggingsmaatschappij geen officiële bank was, kunnen gedupeerde klanten geen beroep doen op het vangnet van de Nederlandse bankensector voor calamiteiten.

Bewindvoerder Brandse heeft de indruk dat het bedrijf “niet heel erg strak geleid werd. Het werd slordig bestuurd”. Hij onderzoekt of het bestuur dusdanig slecht was dat de directie persoonlijk aansprakelijk moet worden gesteld voor de ontstane schade. “Dat doe ik in dit soort gevallen altijd.”

Gedwongen sluitingen van “pseudo-banken”, zoals de Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij, komen niet veel voor. Vorig jaar greep de centrale bank in bij de European Trust and Bank. De bestuurders van die obscure bank moeten zich binnenkort verantwoorden voor de rechter. Vier jaar geleden ondernam de Nederlandsche Bank actie tegen de Femis Bank in Baarle Nassau, een instelling die onder meer bekend stond als loket voor zwart geld.