Vorm Rintje Ritsma groeit; Zandstra geen schim meer van verleden

ROTTERDAM, 27 NOV. De schaatsloopbaan van Falko Zandstra bevindt zich in een negatieve spiraal. Bij de wereldbekerwedstrijden in Berlijn kon de ex-wereldkampioen wederom niet overtuigen. Zandstra reed een matige 1.500 meter en een dramatische 5 kilometer. Op de laatste afstand toonde Rintje Ritsma een stijgende vorm. Martin Hersman won de mijl.

Voor Zandstra lijkt dit seizoen wederom een bijrol weggelegd. Hij is geen schim van het grote talent dat een paar jaar geleden als enige schaatser de inmiddels gestopte Noor Johann Olav Koss kon bijbenen. In Berlijn verloor Zandstra op de 1.500 meter bijna drie seconden op Hersman. Op de vijf kilometer was hij zeventien seconden langzamer dan Ritsma.

Bondscoach Henk Gemser hield de moed erin, maar ook hij had geen verklaring voor de zwakke prestaties van Zandstra. “Ik heb geen fles met toverdrank. Falko is even uit de rails. Maar ik heb zijn telefoonnummer”, verklaarde Gemser die daarmee de goede onderlinge verstandhouding benadrukte. Zandstra bevestigde zijn vertrouwen in Gemser. “Zijn enthousiasme spreekt me aan.” Over zijn slechte tijden hulde hij zich gisteren in nevelen. “Ik train meer en heb ook meer rust nodig.”

Hoopgevend zijn de prestaties van Hersman en Gianni Romme. De laatste eindigde achter Ritsma als tweede op de vijf kilometer. Romme bleek vorig seizoen als rijder van het gewest vaak te nerveus bij de belangrijke toernooien. Als debutant in de kernploeg is zijn zelfvertrouwen toegenomen. Hersman had zich vorig jaar al laten gelden. De middenafstand-specialist richt zich op het WK afstanden, dat half maart in Hamar wordt verreden.

Vrouwencoach Ab Krook had vrijdag de 1.500 meter van Annamarie Thomas (derde) bejubeld. In het weekeinde was Carla Zijlstra zijn oogappel. De stayer kwam op de 3.000 meter tweetiende seconde tekort voor de tweede plaats. Ze werd vierde. De Duitse Gunda Niemann won in Berlijn beide afstanden, 1.500 en 3.000 meter.

Tussen het schaatsen door werd in Berlijn overleg gevoerd in de wandelgangen. Bondscoach Henk Gemser en privé-coach Wopke de Vegt hebben een verzoeningsgesprek beloofd, nadat laatstgenoemde zich zeer kritisch had uitgelaten in een vraaggesprek. De stemming was afgelopen week te snijden, maar zowel Gemser als De Vegt begrijpt dat niemand is gediend bij een nieuwe schaatsrel. Gisteren schudden beide coaches elkaar de hand. Gemser feliciteerde De Vegt met de zege van diens pupil Rintje Ritsma op de 5.000 meter. “Het was een vluchtig contact, het eerste na anderhalf jaar”, zei Gemser. Zijn collega had daarvóór openlijk zijn excuses aangeboden aan degenen die zich door zijn woorden aangesproken zouden kunnen voelen.

De Japanse schaatsster Nami Nemoto is gisteren buiten de ijshal neergestoken door zes jongeren. Nemoto liep lichte verwondingen op. Met drie hechtingen in haar schouder werd ze negende op de 3.000 meter. De wereldkampioene junioren van 1992 werd bij het warmlopen in Berlijn van achteren driemaal met een mes gestoken. Haar dikke trainingspak voorkwam ernstige kwetsuren. Nemoto deed aangifte, maar zij kon geen duidelijke beschrijving van de daders geven. De politie stelt een onderzoek in, maar verrichtte geen arrestaties. De daders ontkwamen op de fiets.

Namens de Duitse schaatsbond bood voorzitter Zimmermann het Japanse team zijn excuses aan. Een woordvoerder van de organisatie van de wereldbekerwedstrijden sprak op de persconferentie over een ernstig incident.

“Het stelt Berlijn in een slecht daglicht, hopelijk maakt hieruit niemand op dat buitenlanders hier niet veilig zijn.”